latinica  ћирилица
24/01/2023 |  16:18 ⇒ 18:10 | Аутор: sputniknews.com

Уклањање исклизнулих цистерни у Суботици у току дана, биће евакуисано подручје око акцидента

Градоначелник Суботице Стеван Бакић рекао је данас да на цистернама које су искочиле из колосијека у Суботици нема оштећења и да се очекује да у току дана буду уклоњене, а да ће током акције уклањања подручје око акцидента бити евакуисано.
Три вагона-цистерне пуне пропана исклизнула су са шина у Суботици (Фото: TANJUG/ SINIŠA KOPUNOVIĆ) -
Три вагона-цистерне пуне пропана исклизнула су са шина у Суботици (Фото: TANJUG/ SINIŠA KOPUNOVIĆ)

- Одржали смо штаб за ванредну ситуацију. Донијели смо наредбу да када дође до враћања нагнуте цистерне на точкове, сат времена прије извођења операције буде извршена евакуација тог подручја, пречника од 200 метара - рекао је Бакић.

Како наглашава, у околини су банка и школа, и додаје да Град не жели да ни у једном тренутку дође у питање безбједност грађана.

- Садржај у цистернама је пропилен, врло запаљива материја, међутим безбједност грађана Суботице није доведена у питање ниједног момента, случај је под контролом. Очекујемо у току дана долазак шинске дизалице која ће да врати ову нагнуту на точкове. Тренутно се на мјесту догађаја налазе три цистерне, остали дио композиције је уклоњен - истакао је Бакић.

Бакић додаје да се двије цистерне налазе на точковима, док се једна нагнула под углом од 45 степени.

- Акцидент се догодио нажалост у раним јутарњим сатима јутрос око 1.30 часова. У 1.35 часова је пријављен надлежним службама. Све службе су на терену, увиђај је у току. Да видимо шта је узрок акцидента - наглашава Бакић.

Бакић наводи да на цистернама нема оштећења и да су сви вентили исправни, тако да нема цурења.

Како су раније данас саопштиле Инфраструктуре железница Србије, у жељезничкој станици Суботица Теретна, ноћас око пола два, из састава теретног воза са колосијека су исклизнуле три цистерне.

Додали су да су двије цистерне исклизнуле са по једним обртним постољем, а једна цистерна са два обртна постоља.

О исклизнућу су, како прецизирају у саопштењу, одмах обавијештени представници МУП-а Србије и Ватрогасне службе, чије се екипе налазе на лицу мјеста.

Како наводе из Инфраструктуре железнице Србије, "исклизнуле цистерне нису оштећене, из њих нема никаквих цурења и нема никакве опасности по људе, имовину и животну средину", а жељезнички саобраћај између путничке и теретне станице Суботица поново је успостављен у 10.50 часова, пренио је Танјуг.