latinica  ћирилица
24/01/2023 |  18:59 ⇒ 19:25 | Аутор: РТРС

Вујадиновић: Студенти Српске су у Србији своји на своме

Студенти Републике Српске су у матици своји на своме, поручио је Милимир Вујадиновић, замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону.
Милимир Вујадиновић - Фото: РТРС
Милимир ВујадиновићФото: РТРС

Вујадиновић је Народној скупштини Србије примио представнике Удружења студената Републике Српске у Србији – Нови Сад.

Предсједник Удружења Дејан Пудар нагласио је да у Новом Саду и Београду студира преко 16.000 студената из Републике Српске, од којих су њих 10.000 чланови Уружења, објављено је на Интернет страници Народне скупштине Србије.

Истакао је да велики проблем представља што чак 75 одсто студената из Републике Српске студира у та два града у матици, од којих се веома мали број њих врати у Републику Српску.

Вујадиновић се сагласио са саговорником да је од изузетног значаја радити на рјешавању тог проблема, а да је то једино могуће кроз активно укључивање младих у друштвене и политичке токове, објављено је на интернет страници Народне скупштине Србије.

Вујадиновић је истакао да велику прилику за превазилажење тог проблема треба да виде у пројекту "Отворени Балкан" који, између осталог, има за циљ да унаприједи и олакша размјену студената.

- Циљ треба да буде да се студенти и Републике Српске осјећају у матици, као своји на своме, али да се већи број њих по завршетку студија врати и укључи у политички и друштвени систем Републике Српске. У том процесу изузетно је важно изградити и добру путну инфраструктуру, како би се људима олакшало функинисање на релацији Република Српска-Репиублика Србија, што је такође један од циљева иницијативе "Отворени Балкан" - нагласио је Вујадиновић.

Студенти су замјенику предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону и народној посланици Невени Ђурић, која је присуствовала састанку, упутили позив за учешће на Конференцији Мост, која ће у марту ове године бити одржана на Златибору, гдје би могли да говоре о примјерима добре праксе и резултатима пројекта "Отворени Балкан".

Тема састанка била је и процедура добијања држављанства Републике Србије, поводом које су студенти изнијели запажања да се, иако је она у Србији бржа него у многим европским земаљама, суочавају са нешто дужим временском периодом у којој се то право остварује.