latinica  ћирилица
25/01/2023 |  13:07 ⇒ 13:09 | Аутор: РТРС

Чордаш и Миливојевић потписали уговор вриједан 50.000 КМ

Директор Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Давор Чордаш и замјеник предсједника Градског вијећа у Мостару Велибор Миливојевић данас су у Бањалуци потписали Уговор о суфинансирању пројекта стамбеног збрињавања на подручју града Мостара, саопштено је из Републичког секретаријата за расељена лица и миграције.
Чордаш и Миливојевић (Фото: Републички секретаријат за расељена лица и миграције) -
Чордаш и Миливојевић (Фото: Републички секретаријат за расељена лица и миграције)

Потписивањем овог уговора омогућена је помоћ за стамбено збрињавање десет корисника, а финансијска средства у износу од 50.000 марака обезбиједиће Секретаријат, наводи се у саопштењу.

Чордаш је напоменуо да ће овај уговор бити реализован у оквиру Програма рјешавања проблема расељених лица, повратника и избјеглица и праћења миграционих процеса за 2022. годину којег Секретаријат доноси сваке године, а који се финансира из буџета Републике Српске.

Такође је истакао да је у току прошле године одржано неколико састанака на којима је упознат са ситуацијом у којој се налазе српске повратничке породице у Херцеговачко-неретванском кантону и да је договорена даља сарадња и помоћ.

- Још почетком прошле године одржали смо састанак на којем смо договорили да се одреде приоритетне потребе српских повратника на подручју града Мостара како бисмо могли кренути с реализацијом истих. Секретаријат сваке године расписује јавни позив за помоћ породицама и из ове категорије како би им се омогућио и олакшао повратак у пријератно мјесто становања. Један од пројеката важних за ово становништво, а у којем је учествовао и Секретаријат, је изградња парохијског дома у Стоцу. Улагањем у инфраструктурне пројекте, вјерске објекте, друштвене домове улажемо у одрживи повратак - рекао је Чордаш.

Овим уговором Град се обавезао да ће у складу с Процедуром за избор корисника реализовати пројекте стамбеног збрињавања избјеглица, расељених лица и повратника у Републици Српској, али и повратника у Ф БиХ.

- Опет смо потврдили добру сарадњу с институцијама Републике Српске. Овим путем желим да се захвалим и Влади Републике Српске и директору Секретаријата који и даље имају слуха за Србе повратнике на подручју Мостара, јер још увијек постоји велика потреба за улагањем у ову заједницу - истакао је Миливојевић.

Град се обавезао да ће, уколико то буде потребно, обезбиједити разлику средстава за завршетак радова, наводи се у саопштењу.