latinica  ћирилица
25/01/2023 |  19:36 ⇒ 26/01/2023 | 09:04 | Аутор: РТРС

Поскупљује гориво - може ли се стати у крај малверзацијама? (ВИДЕО)

Већ од сутра дистрибутери у Републици Српској најављују повећање цијена горива. Правдају то повећањем рафинеријских цијена. Због формирања цијена већих од дозвољених у прошлој години инспектори су највише неправилности утврдили управо на бензинским пумпама. За непоштовање одлуке о ограничењу марже изречене су казне у износу од 2,2 милиона марака. Да ли је могуће стати у крај онима који стално крше прописе?
Бензинска пумпа (Фото: Танјуг/ Зоран Зестић) -
Бензинска пумпа (Фото: Танјуг/ Зоран Зестић)

Веће цијене горива не иду наруку возачима. Нису се, кажу, надали новом поскупљењу, јер су и тренутне цијене за њихов буџет превисоке. Цијена дизела данас је била 2,89, а бензина 2,57 марака по литри.

Претходног мјесеца цијене горива мијењане су неколико пута, што је и утврђено приликом инспекцијске контроле. Трговци који се нису придржавали дефинисаних маржи у прошлој години кажњени су са 2,2 милиона марака. О одговорности оних који нису поштовали марже требало би да се изјасни и суд.

- Већина поступака која је отишла према суду је у току. Имали смо и оних случајева гдје су судови предузимали неке олакшавајуће околности на које су се субјекти позивали и изрицали мање или чак условне казне, што нама прави проблем у даљем раду - истакла је портпарол инспектората Републике Српске Душка Николић.

Према уредбама Владе дозвољена маржа у малопродаји износила је 0,25 марака, док појединици трговци нафтних деривата кажу да су радили са далеко мањим маржама од прописаних. Цијене које они формирају, кажу, зависе од параметара рафинериских цијена дизела, а оне су порасле за седам пфенига по литру. Тиме правдају и ново поскупљење.

- Требало би доћи до поскупљења да би могли опстати. Од сутра ће гориво поскупјети за пет до шест фенинга, а шта ће се даље дешавати тешко је прогнозирати - рекао је директор Крајина-петрола Милован Бајић.

Тренутна ситуација на тржишту засигурно има везе са политичком нестабилношћу у Украјини - сматрају стручњаци. Промјене цијена нафтних деривата, кажу, највише утичу на пословање привреде.

- Уколико постоје неке сумње да се ради о удруживању и договарању цијена, односно стварања незаконитих картела, гдје се велики увозници договарају око тога колике ће цијене бити, на то треба обратити пажњу и ставити једном тачку на све - нагласио је економиста Саша Грабовац.

Забрана Европске уније на увоз сирове нафте из Русије ступила је на снагу у децембру, али ће ембарго од 5. фебруара бити проширен и на нафтне деривате који се транспортују морем.

Поједини аналитичари наводе да ће ова нова забрана највероватније изазвати одређене проблеме у испорукама и снабдијевању дизелом, јер је Русија у протеклим годинама била највећи достављач дизела у Европску унију.