latinica  ћирилица
26/01/2023 |  10:51 ⇒ 12:43 | Аутор: sputniknews.com

Помоћ српским винарима на КиМ: Десет породица из Велике Хоче добило савремену опрему

Десет породичних винарија из Велике Хоче добило је, захваљујући средствима Канцеларије за Косово и Метохију, савремену опрему за почетак или развој производње вина, како би обезбиједили јачање својих производних економија и додатно подстакли развој тог виноградарског краја.
КиМ, помоћ (Фото: TANJUG/ KANCELARIJA ZA KIM/bs) -
КиМ, помоћ (Фото: TANJUG/ KANCELARIJA ZA KIM/bs)

Винари су добили муљаче за грожђе, инокс бачве, барик бурад, казане, пумпе за истакање вина и осталу вриједну механизацију, захваљујући којој ће себи обезбиједити егзистенцију, у великој мјери олакшати посао и проширити производњу, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

Кориснике подстицајних средстава обишле су и представнице Канцеларије за Косово и Метохију из Сектора за развој привреде и пољопривреде, како би се и на терену увјериле у одрживост пројеката.

Ивица Накаламић се до сада бавио само производњом ракије, а сада је добио опрему и за производњу вина.

- Велико хвала Канцеларији за Косово и Метохији на овој помоћи, сада ћемо моћи да проширимо производњу и започнемо производњу вина - изјавио је Накаламић.

Истовремено, Канцеларија за Косово и Метохију је у оквиру конкурса за субвенцију привреде додијелила штампач за текстил Немањи Гогићу и ласер за сјечење и гравирање Санели Михајловић који ће уз ову опрему израђивати сувенире и друге промотивне материјале, док је Витомир Гарић добио подстицај за рибњак који посједује.

Замјеник директора Канцеларије за КиМ Веселин Кочановић навео да је у оквиру овог програма укупно 15 привредника и пољопривредника добило субвенције за развој производње и да ће Канцеларија и у будућности помагати Србе у овој енклави који живе у специфичном окружењу.

Он је напоменуо да је важно да српски народ показује иницијативу за развој породичног пословања, а да је канцеларија ту да подржи и помогне сваки квалитетан пројекат.

- Свјесни смо да је живот наших људи у Великој Хочи специфичан, имајући у виду окружење у коме живе, али ове субвенције управо говоре да држава Србија мисли на њих и помаже да осигурају своју егзистенцију и остану да живе у овом крају. Сигурни смо да ће савремена механизација омогућити нашим људима да прошире производне капацитете и ојачају конкурентност - поручио је Кочановић.