latinica  ћирилица
26/01/2023 |  14:13 ⇒ 14:15 | Аутор: СРНА

Кошарац: Подршка стратешким пројектима у Српској испит за политичке структуре из ФБиХ

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да је од кључног значаја да међу првим одлукама новог сазива Савјета министара буде одобравање стратешких пројеката за Републику Српску.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Првенствено мислим на изградњу источне гасне интерконекције, хидроелектране 'Бук Бијела' на ријеци Дрини и аеродрома у Требињу, јер су то развојни и стратешки важни пројекти од којих ће сви грађани и привреда имати огромне користи - поручио је Кошарац у изјави за Срну.

Он је нагласио да институције Републике Српске воде одговорну и кредибилну политику која се огледа у потреби да се обезбиједи дугорочна енергетска стабилност, поуздано снабдијевање гасом, али и бржи економски развој, побољшање стандарда и квалитета живота, као и заштита животне средине.

- Због тога нам је важна реализација пројекта источне гасне интерконекције, али једнако тако и изградња хидроелектране 'Бук Бијела', као једне од највећих регионалних инвестиција, те аеродрома у Требињу, с обзиром на његов значај за развој херцеговачке регије и Републике Српске у цјелини - додао је Кошарац.

Он је указао на значај обезбјеђивања довољних количина хране и енергената за грађане и привреду у времену глобалних изазова и поремећаја на тржишту.

- Податак да смо у прошлој години извезли електричну енергију у вриједности од једну милијарду КМ говори о томе да имамо довољно потенцијала. Имамо и спремне пројекте који ће тај биланс сасвим сигурно повећати - рекао је Кошарац.

Он је изразио очекивање да ће нова структура у Савјету министара, односно министри који долазе из Федерације БиХ, имати разумијевање и подржати стратешке пројекте у Републици Српској, што у претходном мандату није био случај.

- Отворено ћу рећи да ће подршка стратешким пројектима у Републици Српској бити испит за садашњу политичку структуру из Федерације БиХ која партиципира у власти на заједничком нивоу - поручио је Кошарац.

Он је додао да ће Република Српска и њени представници имати фер и коректан однос према инвестицијама у Федерацији БиХ, уколико не буде блокирања пројеката у Српској.

Према његовим ријечима, представници Републике Српске у Савјету министара наставиће да инсистирају на чланству у иницијативи "Отворени Балкан", јер она значи јачу регионалну сарадњу и повезивање, те олакшава и унапређује пословање.

- Привредници из Српске и Федерације таоци су политиканства и политичких предрасуда структура из Сарајева, првенствено мислећи на СДА, која се противи чланству у 'Отвореном Балкану'. Због такве политике испаштају наши привредници, јер њихове робе чекају на границама и губе драгоцјено вријеме. Истовремено, привредници из земаља чланица ове иницијативе значајно брже и без застоја на границама врше спољнотрговински промет између Србије, Македоније и Албаније - навео је Кошарац.

Он је оцијенио да је недопустиво да домаћа привреда буде изолована из успјешних регионалних токова, те додао да очекује промјену политичког концепта из Федерације БиХ спрам овог питања.

- Република Српска је показала да разумије потребе домаћих привредника. Свјесни смо колико бенефита доноси 'Отворени Балкан' и нећемо одустати од политике регионалног повезивања и развоја - закључио је Кошарац.