latinica  ћирилица
26/01/2023 |  19:13 ⇒ 27/01/2023 | 06:45 | Аутор: РТРС

Меморијална академија поводом Дана сјећања на жртве Холокауста (ФОТО/ВИДЕО)

У Бањалуци је вечерас у Јеврејском културном центру "Арие Ливне" одржана Меморијална академија поводом Међународном дана сјећања на жртве Холокауста.
Дан сјећања на жртве холокауста - Фото:
Дан сјећања на жртве холокаустаФото:

Академији су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик, српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Српске Ненада Стевандић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Репулике Српске Златан Клокић, потпредсједавајућа Вијећа народа Српске Нада Тешановић и директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, као и друге високе званице Републике Српске, гости из дипломатског свијета и Јеврејске заједнице Бањалука.

Меморијална академија поводом Дана сјећања на жртве Холокауста

Додик је рекао да су Срби и Јевреји братски народ по страдању, те истакао значај обиљежавања сјећања на то страдање како би била спријечена ревизија историје.

Цвијановићева је истакла значај обиљежавања Дана сјећања на жртве Холокауста како би се од заборава сачувале важне историјске чињенице као што је страдање јеврејског народа у Другом свјетском рату.

Академију је организовала Јеврејска општина Бањалука и Друштво српско-јеврејског пријатељства.

Дан сјећања на жртве холокауста

Претходно је поводом Међународног дана сјећања на жртве Холокауста на Палати Републике у Бањалуци на тамној позадини приказан је број који симболизује 6.000.000 Јевреја који су страдали у Холокаусту уз поруку "Ми памтимо" која је универзална и користе је све јеврејске организације и заједнице у свијету поводом Међународног дана сјећања на жртве Холокауста.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)