latinica  ћирилица
27/01/2023 |  11:36 | Аутор: РТРС

УКЦ Српске: Први пут изведена перкутана дренажа апсцеса јетре (ФОТО)

У Клиници за општу и абдоминалну хирургију Универзитетског клиничког центра Републике Српске први пут је успјешно изведена ултразвучно вођена перкутана трансхепатична дренажа апсцеса јетре, што представља још једну степеницу у безбједном и успјешном лијечењу овог обољења, поред постојећег оперативног лијечења.
УКЦ Српске - Први пут изведена перкутана дренажа апсцеса јетре (Фото: УКЦ Српске) -
УКЦ Српске - Први пут изведена перкутана дренажа апсцеса јетре (Фото: УКЦ Српске)

Медицински професионалци у Клиници за општу и абдоминалну хирургију УКЦ Републике Српске су почетком 2023. године извели прву успјешну ултразвучно вођену перкутану трансхепатичну дренажу јетреног апсцеса. Процедура подразумјева минимално инвазивну терапијску методу у третману гнојних колекција у јетреном ткиву, која се ради под контролом ултразвука.

Апсцеси јетре представљају гнојом испуњене колекције локализоване унутар јетреног паренхима. Апсцеси јетре не представљају уобичајну патологију јетре и сматрају се прилично ријетком дијагнозом у развијеним земљама, према томе ријетко се диференцијално дијагностички размишља у наведеном правцу. Доступност ултразвучне дијагностике је значајно допринијела раној и адекватној дијагнози апсцеса јетре. Постоји неколико опција у терапијском збрињавању јетрених апцеса, који поред антибиотске терапије укључују интервентне радиолошке процедуре (перкутане дренаже) и хируршко лијечење.

До сада је у Клиници за општу и абдоминалну хирургију уобичајена била искључиво хируршка терапија код пацијента са јетреним апсцесима. Према подацима релевантних клиничких студија и искуствима већих медицинских центара ове процедуре су још једна степеница у безбједном и успјешном лијечењу јетрених апсцеса, поред постојећег оперативног лијечења. Захват се изводи у локалној анестезији, дакле без потребе за успављивањем пацијента и траје између 15 и 30 минута и при томе је уколико се изводи уз одређене мјере опреза безбједан. Бенефити ове процедуре за пацијенте су вишеструки, првенствено пацијент се не излаже великом оперативном захвату, па су опоравак и враћање нормалним активностима далеко бржи.

Опремањем ултразвучног кабинета најсавременијим ултразвучним апаратом и набавком неопходне опреме, те едукацијом кадра, Клиника за општу и абдоминалну хирургију у будућности има у плану да ова процедура као и друге ултразвучно навођене процедуре буду стандард.

Све наведено не би било могуће без досадашње подршке руководства Универзитетског клиничког центра Репубилке Српске на челу са Владом Ђајићем. Овој процедури је претходило једногодишње усавршавање и успјешно извођење других интервентних процедура попут ултравучно навођених узимања исјечака јетре (иглених биопсија) и перкутаних трансхепатичних дренажа жучних канала, приликом којих се у жучне водове јетре под контролом ултразвука уводи цјевчица (дрен) која омогућва отицање жучи кроз кожу у кесу код пацијената код којих постоји препрека у отицању жучи због малигних тумора. Перкутана билијарна дренажа се у УКЦ Републике Српске у сарадњи са колегама Клинике за урологију изводи од 2018. године.

Тим младих љекара у сасаву Милан Поповић и Драган Вуковић, под надзором начелника Клинике Зорана Алексића је успјешно извео наведену процедуру. Пацијент је упућен из ЈЗУ Болница Свети Врачеви Бијељина са радиолошки потврђеним апсцесом јетре који је дијагностикован након што се пацијент јавио због нејасне повишене температуре која се није повлачила на антибиотску терапију. По пријему у Клинику за општу и абдоминалну хирургију након иницијалне лабораторијске обраде и ултразвучног прегледа, у разматрању модалитета лијечења, поставила се индикација за перкутану дренажу апсцеса.

Постпроцедурални ток је протекао уредно. Уз адекватну антибиотску терапију је дошло до клиничког и лабораторијскиг побољшања код пацијента. Пацијент је шестог дана премјештен у Болницу Свети Врачеви ради наставка лијечења и контролне дијагностике.