latinica  ћирилица
28/01/2023 |  10:15 ⇒ 12:45 | Аутор: СРНА

Кајганић: Увјерен сам да ће Махмуљин бити лоциран и спроведен на издржавање казне

Главни тужилац БиХ Миланко Кајганић рекао је да је увјерен да ће правоснажно осуђени Сакиб Махмуљин након расписивања Интерполове потјернице бити лоциран, ухапшен и спроведен на издржавање казне.
Миланко Кајганић - Фото: РТРС
Миланко КајганићФото: РТРС

- Што се тиче предмета Махмуљина, Тужилаштво БиХ је доставило све информације које су биле потребне Суду БиХ - рекао је Кајганић коментаришући чињеницу да је некадашњи командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиб Махмуљин напустио БиХ по изрицању казне од осам година затвора за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Озрена и Возуће 1995. године.

Кајганић је подсјетио да је Суд БиХ донио наредбу за расписивање потјернице.

- Ми смо убијеђени да ће осуђено лице у наредном периоду сигурно бити лоцирано, ухапшено и спроведено на извршење казне затвора - истакао је Кајганић.

Он је напоменуо да је "30 година након извршења наведених кривичних дјела тешко и добити одлуке за одређивање притвора одмах након доношења осуђујуће пресуде".

- Међутим, исто тако сам убијеђен да је тешко очекивати да ће осуђени успјети да се крије од правде дужи период - додао је Кајганић.

Међународна полицијска агенција Интерпол расписала је 29. новембра прошле године црвену Интерполову потјерницу за Махмуљином. За њим, према бази Интерпола, трагају 194 земље.

Потјерница је расписана након што је Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ добила наредбу Суда БиХ да за Махмуљином буде расписана међународна потјерница, која је унесена у систем и постала доступна свим земљама чланицама Интерпола.

Суд БиХ 28. новембра прошле године је издао наредбу за расписивање међународне потјернице за Махмуљином, који је у априлу осуђен на осам година затвора због злочина над заробљеним српским цивилима, санитетским особљем и војницима на подручју Озрена и Возуће 1995. године.

Умјесто у затвор, Махмуљин је напустио БиХ и отишао у Турску.

Он је Суду БиХ требао да приступи 23. новембра како би преузео упутни акт за ступање на издржавање казне затвора.