latinica  ћирилица
28/01/2023 |  17:07 ⇒ 17:11 | Аутор: РТРС

Светосавска академија у Штутгарту

У Храму Сабора Срба Светитеља у Штутгарту одржана је Светосавска академија.
Светосавска академија у Штутгарту - Фото: РТРС
Светосавска академија у ШтутгартуФото: РТРС

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, који је присуствовао Светосавској академији у Штутгарту, поручио је да "мисија просвјетних радника велика за будућност српске заједнице која живи ван матице Србије".

- Захваљујем свим окупљенима који заједно улажу напор да српску дјецу васпитавају у духу српске традиције, његујући вриједности националног идентитета. Најосновније вриједности српског националног идентитета су језик, писмо, вјера, обичаји, историја, култура, традиција. То је оно што српска школа овдје у допунском програму просветитељски чини за српски народ који живи на подручју Њемачке, а долазе са подручја Србије и Српске - истакао је Ђокић.

Парох при храму Сабора Срба Светитеља у Штутгарту протојереј Станко Ракић изјавио је да Светосавску академију одржавају у сарадњи са Конзулатом Србије и са дјецом која похађају допунску школу на српском језику која функционише у дијаспори

- Посебно нам је част и задовољство да су данас Срби уједињени без обзира из којих српских земаља да долазе, као и што су са нама и чланови делегације Српске, са министром Ђокићем на челу. Радује нас да и убудуће о овим и оваквим манифестацијама долазе, да не забораве нас у дијаспори како и ови млади нараштаји који расту не би заборавили одакле долазе и гдје једног дана сви требају да теже и да се врате - поручио је протојереј Ракић.