latinica  ћирилица
28/01/2023 |  19:30 ⇒ 29/01/2023 | 08:11 | Аутор: СРНА

Цвијановић: БиХ поново шампион у незнању

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да именовање амбасадора још није било на дневном реду Предсједништва БиХ, али ће се сигурно тиме бавити у наредном периоду.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Кад је ријеч о именима која су се појавила у јавности, а и саморекламирању појединаца који се надају дипломатском мандату, поново је БиХ "шампион у незнању", јер се једино у њој на овај начин бави и именовањима и агреманима - оцијенила је Цвијановићева.

На питање Срне да прокоментарише изјаву бошњачког члана Предсједништва Дениса Бећировића да предсједник Републике Српске није надлежан за именовање амбасадора, Цвијановићева је одговорила да би он требао да се упозна о уставним рјешењима према којима управо предсједник Српске, између осталог, предлаже амбасадоре и друге међународне представнике БиХ из Републике Српске.

- Нико не спори да именовања амбасадора врши Предсједништво БиХ, али с обзиром на речено, предсједник Републике је и те како укључен у тај процес - нагласила је Цвијановићева.

Када је ријеч о именима која су тако непрофесионално избачена у јавну сферу, Цвијановићева је истакла да онда треба рећи и да је вријеме да се цијела та дипломатска служба професионализује, а не да нам неки окорјели мрсци пискарају по друштвеним мрежама против других нација, против помирења, да пријете ратом и гранатама, а да их ми онда именујемо да тобоже представљају цијелу БиХ.

- Ако дипломатско-конзуларна мрежа томе служи, онда је боље укинути је, јер таква не доноси никакву корист, већ само штету међусобним односима конститутивних народа - указала је Цвијановићева.