latinica  ћирилица
29/01/2023 |  08:46 ⇒ 10:07 | Аутор: РТРС

Рајић: Повјерење између родитеља и дјетета кључно у превенцији злоупотребе дјечије приватности на Интернету (ВИДЕО)

Технологије су добре и корисне, међутим, оне могу довести до повреде права дјетета по различитим облицима, изјавила је омбдусман за дјецу Републике Српске Гордана Рајић, гостујући у Јутарњем програму наше телевизије
Гордана Рајић -
Гордана Рајић

- Најчешће спомињемо повреду права на приватност и злоупотребу личних података - прецизирала је Рајићева.

Рајићева је истакла да је због тога кључна комуникација дјеце и родитеља.

- Највећи проблем је негирање да овакве ситуације постоје. Већина родитеља мисли да је њихово дијете довољно одговорно да се не би упуштало у такву комуникацију. Немогуће је контролисати сваки тренутак, кључан је однос повјерења које родитељ гради са дјететом. Мора да буде здрава комуникација да би се дијете прво родитељу обратило ако има проблем - рекла је Рајићева.

Рајићева је нагласила да у Српској постоји добар законски оквир и да МУП Српске улаже огромне напоре у откривању и расвјетљавању оваквих дјела

- Кључна је превенција, а ако се деси потребна је адекватна подршка жртви и добар судски систем како починиоц не би прошао некажњено - поручила је Рајићева.

Подсјетимо, у оквиру акције МУП-а Српске "Карика 22" на подручју Републике Српске ухапшено је шест особа због сумње на дјечију порнографију.