latinica  ћирилица
29/01/2023 |  15:17 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

На Мраковици одржана привредно-туристичка манифестација "Дани зиме на Козари" (ФОТО/ВИДЕО)

На Мраковици је одржана 16. привредно-туристичка манифестација "Дани зиме на Козари". Уз богат културно-умјетнички програм, организована су спортско-забавна и гастро-такмичења са циљем промоције Козаре и планинског туризма.
Дани зиме на Козари - Фото: РТРС
Дани зиме на КозариФото: РТРС

На Мраковици данас више од хиљаду грађана из поткозарских општина и градова, али и других локалних заједница из Српске и Федерације. На снијегу, уз игру, музику и гастрономске делиције уживале су све генерације.

Разне врсте котлића и чорби, месне делиције и природни производи били су на располагању посјетиоцима, за које је припремљено и хиљаду порција ловачке чорбе. У кулинарском дијелу такмичења учествовале су 24 екипе, а у спортком екипе осам локалних заједница.

- Први пут смо дошли овдје и имамо овдје неке игре да се такмичимо, овдје нам је баш лијепо и атмосфера и фино се проводимо и дошли смо да се играмо - рекла је Марија Граб из Новог Града.

Покровитељ "Дана зиме на Козари" је град Приједор, организатор градска Туристичка организација, а суорганизатори Национални парк "Козара" и туристичке организације Републике Српске, Градишке, Козарске Дубице, Новог Града и Костајнице.

- Планина Козара је највећи потенцијал града Приједора и управо зато смо организујемо ову манифестацију у циљу промовисања града Приједора и промовисања ресурса Козаре - рекла је в.д. директорке Туристичке организације града Приједора Лејла Муслимовић.

Делегација положила вијенац (Фото: РТРС)

- Оно што је засигурно лијепо видјети је да овдје са нама имамо разна удружења, имамо спортске клубове, наше скијаше, имамо ту доста туриста који су дошли из различитих градова и сви заједно уживамо. Лијепо је рећи да је наша Козара отворена скоро цијеле године, а не само кад је у питању снијег и зимски дани - навео је градоначелник Приједора Слободан Јавор.

У оквиру "Дана зиме на Козари" вијенце у Спомен-комплексу на Мраковици положили су изасланик предсједника Српске Александра Мићић и делегације Народне скупштине и Владе Српске и поткозарских градова и општина.