latinica  ћирилица
30/01/2023 |  08:51 ⇒ 08:55 | Аутор: СРНА

Извињење "Рио Тинта" због губитка радиоактивне капсуле

Англо-аустралијска компанија "Рио Тинто" упутила је данас извињење због губитка радиоактивне капсуле након чега је објављено упозорење на радијацију широм државе Западна Аустралија.
Сједиште Рио Тинта у Перту (Фото: EPA-EFE/MICK TSIKAS) -
Сједиште Рио Тинта у Перту (Фото: EPA-EFE/MICK TSIKAS)

Радиоактивна капсула за коју се вјерује да је испала са камиона била је дио опреме за мјерење густине руде гвожђа.

Сребрна капсула, изгубљена прије двије седмице, широка је шест, а дуга осам милиметара и садржи "Касијум-137" који по сату емитује радијацију као десет машина за рендгенско снимање.

Власти покушавају да пронађу капсулу дуж руте дуге 1.400 километара којом се камион кретао из градића Њумена у удаљеном региону Кимберли ка складишту у предграђу Перта.

Професор Ендрју Стачбери са Аустралијског националног универзитета изјавио је да је потрага могућа јер су екипе опремљене детекторима радијације.

Опрема је преузета из рудника Гудај-Дари 12. јануара, а приликом распакивања ради инспекције дошло је до растављања због чега недостају четири шрафа и матице.

Претпоставља се да су вибрације током вожње узрок одвртања шрафова и матица, те да је радиоактивна капсула испала из пакета, а потом из камиона.

Власти су препоручиле да људи буду удаљени најмање пет метара од капсуле јер излагање радијацији може да изазове опекотине и мучнину.