latinica  ћирилица
30/01/2023 |  13:12 ⇒ 15:38 | Аутор: РТС

Вучић: То што је Земан рекао о Косову остало је у срцима наших грађана

Тешко да познајем неког ко има такву популарност у једној земљи као што предсједник Чешке Милош Земан има у Србији, а то је зато што је показао храброст какву нико у Европи није, он је показао како велики и храбри људе могу да праве историју и српски народ и грађани Србије то што је рекао никада неће заборавити, рекао је предсједник Александар Вучић на конференцији за новинаре. Потписана је и декларација о јачању културне сарадње и успостављању "Чешког дома".
Земан - Вучић (Фото: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/bs) -
Земан - Вучић (Фото: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/bs)

- То што је Земан рекао о Косову остало је у срцима наших грађана, Земан је показао храброст какву нико није - истакао је предсједник Србије.

Према његовим ријечима, Србија и Чешка имају искрено пријатељство, односи двије држава су напредовали, 2,8 пута је увећана трговинска размјена у посљедњих 10 година.

Трговинска размјена са Чешком износи 1,7 милијарди евра прошле, а Вучић очекује да пређе две милијарде ове године.

Двије земље имају много заједничких пројеката, улагања у намјенску индустрију о чему разговарамо, а данас ћемо у Београду отворити обновљену Чешку кућу. Ми не продајемо оружје ни Русији ни Украјини, али ћемо продавати многима другима - рекао је Вучић.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Навео је да Земан и он поштују територијални интегритет Украјине.

- Слаћемо и даље хуманитарну помоћ Украјини, Србија је једина која није уводила санкције Руској Федерацији и лако је то могуће објаснити с обзиром на територијални интегритет наше земље и искустава са санкцијама - подвукао је Вучић.