latinica  ћирилица
30/01/2023 |  16:03 ⇒ 16:08 | Аутор: РТРС

Стојичић: Посветити пажњу додатном и активнијем повезивању културе са образовањем

Министарка просвјете и културе Жељка Стојичић разговарала је данас са директорима републичких установа културе и управних организација у области културе у саставу Министарства о протеклим и планираним програмским активностима, као и стратешком развоју културе у периоду до 2030. године.
Министарка Жељка Стојичић са директорима републичких установа култура (фото: Минстарство просвјете и културе) -
Министарка Жељка Стојичић са директорима републичких установа култура (фото: Минстарство просвјете и културе)

Стојичићева рекла је да су директори установа активно доприносили остваривању стратешких циљева који су били дефинисани за период до 2022. године, те да цијени њихово мишљење и да ће имати прилику да активно учествују у стратешком планирању и развоју културе у Републици Српској за период до 2030. године.

Директори су непосредно информисали министра о успјешности свих реализованих активности у Републици Српској као и о регионалној и међународној сарадњи.

На састанку је разговарано и финансијској подршци коју установе културе добијају од међународних партнера као и о потребама спровођења великих инфраструктурних пројеката који би значајно дали допринос ефикаснијем спровођењу стратешких циљева у области културе.

- У наредном периоду посветићемо се додатном и активнијем повезивању културе са образовањем како би квалитетни садржаји, које неуморно стварају руководиоци установа културе, били доступни дјеци, ученицима и грађанима широм Републике Српске - рекла је Стојичићева и нагласила да ће у наредном периоду појединачно разговарати са свим директорима о изазовима са којима се суочавају.

Састанку су присуствовали директор ЈУ Народна и универзитетска библиотека Републике Српске Љиљана Петровић Зечић, директор ЈУ Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске Мирела Шарић, директор ЈУ Музеј Савремене умјетности Републике Српске Сарита Вујковић, директор ЈУ Кинотека Републике Српске Сњежан Лаловић, в. д. директора ЈУ Народно позориште Републике Српске Дијана Грбић, в. д. директора ЈУ Дјечије позориште Републике Српске Љиљана Лабовић Маринковић, в. д. директора ЈУ Аудио-визуелни центар Републике Српске Ања Илић, в. д. директора ЈУ Народно позориште Источно Сарајево Александра Дамјановић, директор ЈУ "Спомен-подручје Доња Градина" Тања Тулековић, директор Архива Републике Српске Бојан Стојнић, директор Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Јасна Милешевић, начелник у Секретаријату за вјере Дарио Дринић и секретар ЈУ Музеј Републике Српске Маја Јокановић.