latinica  ћирилица
30/01/2023 |  19:53 ⇒ 19:54 | Аутор: СРНА

Саборна црква поново засвијетлила над Мостаром

Саборна црква Свете Тројице у Мостару вечерас је поново засвијетлила над овим градом, након што је почетком децембра девастирана када су покидани електрични каблови и храм остављен у мраку, са утихнулим звонима и сатовима.
Саборна црква Свете Тројице у Мостару - Фото: СРНА
Саборна црква Свете Тројице у МостаруФото: СРНА

Након што су електричари скоро два мјесеца свакодневно радили на отклањању квара, вечерас су први пут упалили свјетла и урадили тестирање.

Старјешина Саборне цркве у Мостару Душко Којић рекао је Срни да је уложено много труда да се учињена штета санира и захвалио је свима који су се укључили и помогли.

- Саборна црква опет свијетли изнад Мостара, што код нас изазива осјећај среће и поноса - истакао је Којић.

Он је додао да је расвјета данас прорадила, а да је вечерас и сутра тестирање.

- Ако не буде потешкоћа, она остаје овако. За сада нема никаквих проблема. На санацији су радили мајстори из Мостара. Разним импровизацијама су кроз постојеће канале и зидове успјели да доведу неколико хиљада метара кабла, споје и поново прикључе расвјету -  испричао је свештеник Којић.

Звона, како је рекао, нажалост нису поправљена, али ће настојати да и то ураде, мада не зна да ли ће бити могуће и колико ће времена бити потребно.

Помоћ да се поправи уништена расвјета на цркви дали су Влада Републике Српске, Електро-Херцеговина, град Мостар, Јеверејска општина Мостар, Муфтијство мостарско, Митрополија црногорско-приморска, владе Федерације БиХ и Херцеговачко-неретванског кантона, општине Источни Мостар, Рудо, Берковићи, Ново Горажде, Чајниче, те бројни грађани који су позивима на хуманитарне бројеве донирали средства.

Којић је рекао да нема никакве информације о томе да ли је пронађен починилац који је девастирао Саборну цркву.