latinica  ћирилица
31/01/2023 |  13:13 ⇒ 18:24 | Аутор: РТРС

Након дискусије о ЗСО: Спровести све обавезе из дијалога

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Приштини Џефри Ховенијер након данашње дискусије о ЗСО у згради амбасаде, навео је да ће САД наставити да се залажу за споровођење свих обавеза из дијалога.
Приштина (Фото: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ) -
Приштина (Фото: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ)

Он је на Твитеру захвалио свима који су учествовали на данашњем састанку о Заједници српских општина и поделили своје ставове о том питању.

- Данас смо одржали дискусију у згради амбасаде САД у Приштини о Заједници општина са српском већином. Захвални смо различитим присутним заинтересованим странама што су поделили своје ставове и стручност. Настављамо да се залажемо за спровођење свих обавеза из дијалога - рекао је Ховенијер.

Портпарол Европске уније Петер Стано поновио је да је став ЕУ да се сви споразуми постигнути у дијалогу морају спровести без одлагања, укључујући и Заједницу српских општина, преноси Репортери.

Стано је тако одговорио на изјаву премијера Косова Аљбина Куртија који је казао да међународни фактор инсистира на примени Споразума о придруживању, али да је неправедно што је Споразум о придруживању предуслов за почетак преговора Косова и Србије у складу са француско-њемачким планом.

Стано је навео да је формирање ЗСО законска обавеза самопроглашеног Косова.

- Став ЕУ по овом питању је познат, сви споразуми из дијалога морају бити спроведени без даљег одлагања и без икаквих услова. То важи и за оснивање Заједнице, што је законска обавеза за КиМ - рекао је Стано.

На данашњи састанак у Амбасади САД били су позвани представници такозваног Председништва Косова и Владе, лидери партија, дипломате и чланови цивилног друштва.