latinica  ћирилица
31/01/2023 |  14:23 ⇒ 14:25 | Аутор: sputniknews.com

Орлић са Леванти: Грчка не мијења став о непризнавању тзв. Косова

Односи Србије и Грчке засновани су на искреном пријатељству и подршци, поручено је на састанку предсједника Скупштине Србије Владимира Орлића са амбасадорком Грчке Маријом Леванти.
Орлић и Леванти (Фото: TANJUG/ NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRBIJE/bs) -
Орлић и Леванти (Фото: TANJUG/ NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRBIJE/bs)

Леванти је потврдила да се став Грчке по питању поштовања суверенитета и територијалног интегритета Србије неће мијењати, као и да ће наставити подржавање дијалога Београда и Приштине.

Орлић је поручио да, упркос ирационалном понашању Приштине, Београд остаје чврсто привржен политици мира, стабилности и дијалога, саопштено је из парламента.

- Веома цијенимо став Грчке да остане досљедна у непризнавању тзв. Косова. Безбједност српског народа на КиМ и формирање ЗСО - ово су питања од највећег значаја, за која подршку очекујемо од свих - рекао је Орлић, преноси Танјуг.

Саговорници су констатовали интензиван политички дијалог, чијем унапређењу су допринијеле размјене посјета званичника двије земље, посебно посјета предсједника Србије Александра Вучића Атини и његови разговори са предсједником Владе Грчке Кирјакосом Мицотакисом.

Орлић и Леванти су се сагласили да ће значајан допринос сарадњи два парламента дати даље повезивање посланичких група пријатељства, а посебно редовне размјене посјета на свим нивоима.

Саговорници су изразили спремност да се политички добри односи двије државе преточе у снажнију економску сарадњу, првенствено у области трговинске размјене и енергетике.

Амбасадорка је пренијела задовољство грчких инвеститора пословањем у Србији и нагласила интерес за њихова даља улагања у нашу земљу.