latinica  ћирилица
31/01/2023 |  14:35 ⇒ 14:41 | Аутор: sputniknews.com

Европски парламент објавио нацрт извjештаја о Косову

Европски парламент објавио је нацрт извjештаја о Косову коме се, између осталог, поздравља пријава Косова за чланство у Европској унији и договор о визној либерализацији за његове грађане и позивају државе ЕУ које нису признале Косово као независну државу да то учине.
Европски парламент (Фото: EPA-EFE/JULIEN WARNAND) -
Европски парламент (Фото: EPA-EFE/JULIEN WARNAND)

У извjештају се истиче значај преговора Београда и Приштине за даље европске интеграције Србије и Косова и позивају обjе стране да се ангажују у том дијалогу, како би се постигао свеобухватни договор о нормализацији односа, заснован на међусобном признању и у складу са међународним правом.

Извjештај позива на пуну имплементацију свих досадашњих договора, укључујући успостављање Заједнице општина са српском већином.

У извjештају који потписује извjестилац за Косово, посланица зелених у Европском парламенту Виола фон Крамон, похваљено је усклађивање Косова са спољном и безбjедносном политиком ЕУ, а посебно оштра осуда Русије и увођење санкција Русији и Бjелорусији.

Изражена је и подршка пријему Косова у Савjет Европе и НАТО.

Нацрт извjештаја о Косову прво ће бити представљен на Одбору за спољне послове, након чега тече рок од двijе недеље за евентуалне амандмане.

Након договора о тексту амандмана у оквиру посланичких група, усаглашени текст Извjештаја поново ће се наћи пред надлежним одбором, како би након тога, у форми резолуције, био упућен у Европски парламент на гласање.