latinica  ћирилица
01/02/2023 |  17:11 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Земље EУ смањиле потражњу; Дрвопрерађивачи из Српске немају гдје да пласирају производе (ВИДЕО)

Сукоби у Украјини и криза произашла из тога, остављају велике посљедице по привреду свих земаља. Тако се са бројним проблемима суочавају и дрвопрерађивачи из Републике Српске. Кажу да немају гдје да пласирају своје производе. Због тога су угрожена и пословања многих произвођача из ове области.
Прерада дрвета - Фото: РТРС
Прерада дрветаФото: РТРС

Главни проблем представља минимум смањена или готово никаква потражња велетрговаца из земаља Европске уније и ЕФТЕ. Трговци са запада на лагеру имају робе за наредних неколико мјесеци, што ће утицати на пословање бројних привредних субјеката у овој области. У цијелој овој ситуацији у нешто бољем положају су дрвопрерађивачи који на тржиште пласирају финални производ.

- Док су прерађивачи нижег степена, произвођачи полупроизвода, резане грађе, елемената у тежој ситуацији. Реално је очекивати озбиљан пад промета, губитке, могуће отпуштање људи и озбиљну неликвидност - истакао је дрвопрерађивач Дарко Партало.

Први негативни знакови појавили су се са пандемијом корана вируса. 2022. године дошло је до благе стабилизације, али је током другог полугодишта забиљежен осјетан пад. Колики је ово проблем за привреду говори и податак да дрвопрерађивачка индустрија има велики удио у укупној покривености увоза извозом.

- Ми смо прошлу годину око 700 милиона суфицита. Први пут је обим спољнотрговинске размјене прешао милијарду. Извоз је био 876 милиона. Уз то 92 милиона. Тако да ту има резултата - нагласио је Лазо Шиник, секретар Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори Републике Српске.

У ресорном министарству кажу да Влада не може учинити много на рјешавању овог проблема. Оно што ће они захтијевати јесте уређивање односа између шумарства и дрвопрерађивача.

- Тако да смо ми урадили одређена правила везана за правичну расподјелу те сировине која ће се уговарати са дрвопрерађивачима. У складу са елементима њихових фирми које оне показују. Бројем запослених радника, степеном финализације и слично - нагласио је Горан Зубић, помоћник министра за шумарство и ловство Републике Српске.

Десет година након економске кризе 2008. године дрвопрерађивачи су биљежили константан раст. Томе се надају и овог пута. Ипак питање је када ће сада ова криза проћи и колико ће дрвопрерађивача из Српске дочекати стабилнију ситуацију а да не буду приморани на заустављање производње.