latinica  ћирилица
01/02/2023 |  17:18 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

Да ли ће "тројка" изабрати федералну владу? (ВИДЕО)

Уколико се настави са блокадама око формирања федералне владе биће угрожено усвајање буџета институција на нивоу БиХ за 2023. годину, упозорио је министар финансија и трезора у Савјету министара Зоран Тегелтија.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Без Фискалног савјета БиХ, којег чине између осталих федерални премијер и министар финсија нема Глобалног фискалног оквира, а без тога нема буџета.

Ни данас није пуно јасније да ли странке окупљење око тзв. Тројке имају капацитет да изаберу федералну владу или ће СДА ипак преузети власт у том ентитету.

Идеолошки хетерогена групација бошњачких странака тзв. "Осморка" након што су из "чланства" избацили За нове генерације и постали "Седморка", подијелила се у два блока.

И питање је хоће ли имати довољно руку да у федералном парламенту изаберу лидера СДП-а за новог премијера Федерације.

- Да ли сам сигуран? Па након свих ових догађаја не може човјек бити сигуран. Због тога прикупљамо потписе да видимо и колику већину имамо за сада имамо 59 или 60 гласова у федералном парламенту - изјавио је предсједник СДП-а БиХ Нермин Никшић.

У пребројавању не рачунају на гласове СДА, каже Никшић и расплет кризе у Федерацији тражи од Кристијана Шмита.

Исто као и лидер НиП-а тврди да је доманиција СДА у Клубу Бошњака федералног парламента остварена куповином, уцјенама, према делегатима и сицилијанским методама, како је то у емисији Телеринг рекао предсједник НиП-а Елмедин Конаковић.

- Ми смо дошли у завршну фазу у којој ћемо потврдити руководство предсједника и потпредсједника, доставити име премијера и доказати двије озбиљне већине у представничког дома и Дома наропда Парламента ФБиХ - истакао је Конаковић.

Пребројавање посланичких руку унутар сада већ "Седморке" трајаће до понедјељка.

Извјесно је да "Седморка" може рачунати на гласове ХДЗ-а БиХ и осталих хрватских странака када се буде бирала нова федерална влада.

- Ја сам увјерен да ћемо на нивоу ФБиХ завршити на начин да ћемо имати именованог предсједника Владе у наредних 15 дана. Онда остаје распоред ресора, рецимо да то не би смјело трајати дуже од 20 дана - рекао је предсјендик ХДЗ-а БиХ Драган Човић.

Од процеса формирања федералне власти зависи усвајање буџета БиХ.

Наиме, усвајање буџета условљено је прихватањем Глобалног фискалног оквира који треба да одобри Фискални савјет, а који чине ентитетски премијери и министри финансија, те предсједавајући Савјета министара и министар финансија и трезора у Савјету министара.

- У тим разговорима о формирању Савјету ми смо задали себи рокове, али ништа није написано у Споразуму, али надам се да ове блокаде о којима се прича у Федерације неће се пресликати на Савјет министара и да неће доћи до блокада. Ако се настави са блокадама, а све личи да ће до њих доћи, послије тога све је упитно - поручио је Тегелтија.

Први тест за крњу "Осморку" и ХДЗ БиХ биће избор предсједника и потпредсједника ФБиХ.

Кандидати су Лидија Брадара, Игор Стојановић и Рефик Лендо.

Лендо је кандидат СДА и ако буде изабран неће подржати Никшићеву кандидатуру за премијера јер је Бакир Изетбеговић јасно рекао да нема федералне власти без СДА и ДФ.

У том случају слиједи потпуна блокада и Фадил Новалић који је прије осам година изабран за федералног премијера могао би да настави мандат и у трећем мандату.