latinica  ћирилица
01/02/2023 |  20:33 ⇒ 23:10 | Аутор: РТРС

Филм "Олуја" премијерно приказан у Бањалуци (ФОТО/ВИДЕО)

У Бањалуци је вечерас одржана премијера филма "Олуја" аутора Милоша Радуновића.
Премијера филма Олуја - Фото: РТРС
Премијера филма ОлујаФото: РТРС

Филм говори о страдању српског народа уочи и током акције Олуја 1995. године. Премијери је уз бројне званице присуствовао и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Филм Олуја представља режисерски првијенац Милоша Радуновића, као и први филм на ту историјску тему. За основу филма режисер је користио свједочења преживјелих, којима је и даље тешко говорити о својим искуствима.

Филм "Олуја" је важан не само за филмску индустрију, него и за нашу историју, изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик на премијери филма "Олуја" у Бањалуци.

Интересантно је да је и један од главних глумаца, Јово Максић, живио у Книну до 1995 године и преживио погром.

С обзиром на то да се о Олуји много говори и да су сјећања свједока и даље свјежа, режисер је имао комплексан задатак да од чињеница направи једну умјетнички причу. Филм не говори само о историјским чињеницама, већ и о деградацији породице у ратним временима, ратном профитерству и необјашњивој моћи зла.

Премијера филма Олуја (Фото: РТРС)

Глумачку поставу чине и Милица Станковић, Иван Вујић, Марија Пикић, недавно преминули Давор Јањић, али и бањалучки глумац Златан Видовић. Он игра улогу свештеника који по сваку цијену покушава да пронађе тијела своје породице.

Очување сјећања на страдање српског народа изузетно је важно. Сваке године предсједници Републике Србије и Републике Српске учествују на заједничким манифестацијама поводом обиљежавања акције Олуја.

Филм Олуја настао је у продукцији Телекома Србије и Омега продукције. Током ове године биће емитована и серија са дванаест епизода.