latinica  ћирилица
02/02/2023 |  07:05 ⇒ 10:54 | Аутор: РТРС

Радио Републике Српске прославља 56. рођендан (ВИДЕО)

Радио Републике Српске обиљежава 56. рођендан.
Гости Јутарњег програма Драган Пајић и Милан Трбојевић - Фото: РТРС
Гости Јутарњег програма Драган Пајић и Милан ТрбојевићФото: РТРС

Исписивање историје нашег радија почело је 2. фебруара 1967. године, када је почео да ради тадашњи Радио Бањалука.

Крајем 1993. године, са Српским радијом Пале, интегрисан је у Српску радио-телевизију, а данашњи Јавни медијски сервис Радио-телевизију Републике Српске.

Општински радио, који је прерастао у регионални, у првим годинама након оснивања имао је велико искушење - Бањалуку је задесио катастрофални земљотрес 1969. године, а Радио Бањалука емитовао је више о 17.000 огласа и обавјештења који су грађанима били од значајне користи у тим дешавањима.

Програм је емитован из камп-приколице, а припреман у шатору због тога што је зграда, у којој је Радио био смјештен, била оштећена.

У историју нашег радија уткана је и заоставштина Српског радија из Пала који је основан у априлу 1992. године. Одбрамбено-отаџбински рат донио је нова искушења и престројавања, а неколико стотина емисија и извјештаја с прве линије одбране Републике Српске, доказ су да су наши ратни репортери обавили један од најквалитетнијих и најкориснијих послова у историји Радија Републике Српске.

Радио који је мијењао име, од Радија Бањалука до Српског Радија и Радија Републике Српске, свједочио је о тешким, али и о радосним тренуцима у историји Српске и њеног радија.

Директор Радија Републике Српске Драган Пајић рекао је да је наш радио најстарији електронски медиј у Републици Српској и да из тога црпи један дио оног што данас презентује, а то су сигурност и стабилност.

Додоа је да је радио најбоља школа за новинаре.

Уредник Информативног програма Радијa Републике Српске Милан Трбојевић рекао је да је информативни програм окосница сваког јавног сервиса.

Повезане вијести:

Додик: Радио Републике Српске незаобилазан извор информисања

Стевандић честитао рођендан Радија Републике Српске

Цвијановић: Радио Српске заузима једно од најзначајнијих мјеста у информативном систему