latinica  ћирилица
02/02/2023 |  09:19 ⇒ 12:14 | Аутор: РТРС

Маричић: Пореска управа први пут прикупила преко три милијарде прихода (ВИДЕО)

Пореска управа Републике Српске у прошлој години на рачун јавних прихода прикупила је 13 одсто средстава више него прошле године, односно за 10 процената више у односу на пројекције наплате за прошлу годину. Обављене су и 4.444 редовне теренске и канцеларијске пореске контроле.
Горан Маричић (Фото: Пореска управа Републике Српске) -
Горан Маричић (Фото: Пореска управа Републике Српске)

Директор Пореске управе Горан Маричић у нашем Јутарњем програму рекао је да они већ традиционално имају добру наплату јавних прихода, што је био случај и са прошлом годином када је прикупљено три милијарде и стотину три милиона марака.

- То је први пут у историји да смо премашили бројку од три милијарде, што указује на позитивне привредне трендове, повећања броја запослених и њихових личних примања - рекао је Маричић.

Он је додао да је то повећање у односу на 2021. годину за 13 одсто или за 362 милиона марака, а у односу на план и пројекцију за ову годину, то повећање је 10 одсто.

Маричић је нагласио да је наплата прихода по свим сегментима забиљежила пораст - директни порези су наплаћени за више од 32 одсто, доприноси за 10, а остали јавни приходи за шест одсто више у односу на прошлу годину.

- Доприноси су у протеклој години наплаћени у износу од 1,967 милијарди марака, што је за 174,8 милиона КМ више него у 2021, иако је прошле године дошло до смањења стопе доприноса за Фонд здравственог осигурања са 12 на 10,2 одсто - рекао је Маричић.

Он је додао да је наплата доприноса за Фонд ПИО и за Завод за запошљавање била већа је за по 15 одсто, а да се за Фонд дјечије заштите биљежи повећање од 16 процената, док је наплата доприноса за Фонд здравственог осигурања на истом нивоу као у 2021. години.

Маричић је навео да су директни порези наплаћени у износу од око 643,3 милиона КМ, што је за 157,7 милиона марака више него годину раније, те да је највећи раст био код пореза на добит и наплаћен је у износу од 329,8 милиона марака, што је за 86,7 милиона КМ или за 36 одсто више него 2021.

- Осим тога, значајан раст наплате код директних пореза биљежи и порез на доходак који је наплаћен у износу од 268,1 милиона КМ, што је за 35 одсто више у односу на упоредни период - рекао је Маричић.

Према његовим рјечима, код осталих јавних прихода наплата је износила 492,4 милиона КМ, што је за 29,5 милиона КМ више у односу на годину раније, уз раст наплате прихода од казни и накнада за приређивање игара на срећу од 18, односно 38 процената, док је наплата такси и накнада на нивоу претходне године иако је дошло до умањења или укидања наплате одређених такси.

Маричић је нагласио да Пореска управа и у овој години намјерава да повећа приходе за шест одсто када су у  питању директни порези и доприноси, што је око 200 милиона марака.

У току прошле године обављено је 4.444 теренске контроле гдје је утврђено да 36,8 милиона марака обавеза које порески обвезници нису правилно евидентирали у својим пословним књигама.

- Изречено је око милион марака прекршајних налога по основу теренских канцеларијских контрола - рекао је Маричић.

Он је истакао да је за Пореску управу веома важно увођење новог вида фискализације и новог информационог система јер је стари систем који је стар 15 година превазиђен и за који постоје основе сумње да се злоупотребљава.

- У новом фискализационом систему ћемо имати тачне податке у реалном времену, имаћемо боље контроле уплата, чиме ћемо у значајној мјери повећати пореску дисциплину - закључио је Маричић.