latinica  ћирилица
02/02/2023 |  12:19 | Аутор: СРНА

Крајишник: Инфлација би требало да остане на садашњем нивоу

Предсједник Фискалног савјета Републике Српске Миленко Крајишник изјавио је да анализе показују да би у овој години инфлација требало да се задржи на садашњем нивоу и, у таквим околностима, буџетски приходи би требало да буду остварени, прије свега, због привредне активности, али и усљед инфлаторних утицаја.
Миленко Крајишник - Фото: РТРС
Миленко КрајишникФото: РТРС

Крајишник је рекао да, међутим, свака озбиљна анализа о томе каква ће бити буџетска 2023. година мора кренути од констатације да ће она бити врло неизвјесна и да су све прогнозе незахвалне, указавши да се ситуација на глобалном нивоу не побољшава и не смирује, те да се глобална инфлација и даље држи на двоцифреном нивоу.

Он је истакао да ће бити инфлаторних прихода и да треба имати на уму да ће на расходној страни инфлација учинити своје и имати утицај на трошкове, што ће доводити до одређених неизвјесности и тражити већу рационалност у потрошњи и биће већи изазов у управљању јавним финансијама да би се стабилнст одржала.

- Уколико ситуација даље не ескалира, уколико европска економија, са којом смо јако везани, не падне у неку озбиљнију и дуготрајнију рецесију, на што не можемо утицати, и уколико се инфлација задржи на нивоу садашње или дође до њеног лаганијег смиривања, гдје не очекујемо да се у потпуности смири и спусти на један - два одсто, процјењујемо да ће се фискална стабилност у Српској сачувати - нагласио је Крајишник за Срну.

Он је додао да у овој години на наплату доспијевају такозване "бечке обвезнице", обвезнице Српске емитоване на Бечкој берзи /прва емисија била је у јуну 2018. године/, што ће бити покривено финансијским приливом од финансирања, то јест не очекује се пораст јавног дуга, него да се стари дуг замијени новим.

Када је ријеч о протеклој фискалној години, Крајишник је истакао да се обавезе измирују уобичајено са финансијским планом.

- Процјена у Фискалном савјету, односно анализе показују да ће фискална година која је за нама бити успјешно окончана у смислу да евентуални дефицит који се може појавити због нестабилности које смо имали неће битније одступати од планираних износа како је то посљедњим ребаласом буџета било и планирано - рекао је Крајишник.

Он је нагласио да то значи да ће ликвидност буџета бити одржана и да ће све обавезе из прошле године бити измирене.