latinica  ћирилица
02/02/2023 |  15:46 ⇒ 16:07 | Аутор: РТРС

"Сарадњом осигурати да се историја заснива на научним доказима"

У Академији наука и умјетности Републике Српске у Бањалуци одржан састанак између предсједника ове установе Рајка Кузмановића и митрополита Дабробосанског Хризостома.
Митрополит Хризостом и Кузмановић - Фото: РТРС
Митрополит Хризостом и КузмановићФото: РТРС

Након састанка поручено је да ће сарадња између најстарије институције Српске православне цркве и Академије наука умјестности бити настављена и у будућности.

Митрополит Дабробосански Хризостом поручио је да постоји много тема о којима се треба разговарати а најважнија је историја српског народа.

- Историја се не може правити на лажима и неистинама, већ на аргументима, чињеницама и научним доказима - рекао је митрополит дабробосански Хризостом.

Кузмановић је захвалио митрополиту дабробосанском што је покренуо цјелокупну акцију да се унаприједи сарадња између СПЦ и АНУРС, која већ постоји и која има резултате.

- Не смијемо дозволити да се на лошим и неуставним чињеницама гради историја, јер историја није нешто што се ствара од данас до сутра. Она се ствара вијековима и на срећу имамо нашу српско-православну историју која је дуга и која треба да се проучава и са научног аспекта - рекао је Кузмановић