latinica  ћирилица
02/02/2023 |  16:23 ⇒ 16:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Ајфон прве генерације продаје се на аукцији за више од 50.000 долара

Неотворени Ајфон прве генерације биће понуђен данас на аукцији у САД, а очекује се да ће бити продат за више од 50.000 долара, пренио је данас Гардијан.
Еплов лого (Фото: EPA-EFE/ARMANDO BABANI/илустрација) -
Еплов лого (Фото: EPA-EFE/ARMANDO BABANI/илустрација)

Телефон је произведен 2007. године, има камеру од два мегапиксела и складишни простор од осам гигабајта.

Тату умјетница Карен Грин добила је тај телефон 2007. на поклон од новог послодавца, али како је већ имала нови мобилни телефон, а Ајфон није био компатибилан са њеном тадашњом мобилном мрежом, она га је неотпакованог оставила на полици, ''умотаног у фланелску пиџаму'', наводи Гардијан.

Након што је у октобру чула да је други примјерак неотвореног Ајфона прве генерације из 2007. продат на аукцији за готово 40.000 долара, она је контактирала аукцијску кућу ЛЦГ Аукције, која је тада водила продају.

- Добили смо позиве од многих, али око 99 одсто њих није имало праву ствар. Међутим, Карен заиста посједује јединствен примјерак' - рекао је оснивач ЛЦГ Аукција Марк Монтеро.

Грин је навела да се одлучила на продају Ајфона у овом тренутку како би сакупила новац за отварање новог студија за тетоваже у Нју Џерсију.

ЛЦГ Аукције процијенила је Ајфон Гринове на ''више од 50,000 долара'', а аукција се отвара данас и завршава се 19. фебруара.

Прва генерација Ајфона коштала је 499 долара ако се радило о моделима са четири гигабајта интерне меморије, или 599 долара за моделе са меморијом од осам гигабајта.

- Телефон са екраном осјетљивим на додир комбинује приступ интернету и Ајпод музику са уграђеном дигиталном камером од 2 мегапиксела и апликацијом за репродукцију видео снимака - објавио је тада Гардијан.