latinica  ћирилица
03/02/2023 |  07:31 ⇒ 10:42 | Аутор: РТРС

Лолић: Геронтолошки центар у Бањалуци брине о 325 корисника (ВИДЕО)

Нажалост, старимо као нација, а млађи одлазе и чини нам се, све више ће нам требати геронтолошких центара, односно објеката за смјештај старих и немоћних лица.
Винко Лолић - Фото: РТРС
Винко ЛолићФото: РТРС

Јавна установа Геронтолошки центар Бањалука репрезентативна је установа овог типа. Особље, смјештај и услуге Центра су по европским и свјетским стандардима, рекао је директор центра Винко Лолић гостујући на нашем Јутарњем програму.

Додао је да је ово највећа установа овог типа у Српској у којој тренутно борави 325 корисника, а дио објекта са 72 кревета је намијењен за непокретна и немоћна лица.

- Ми смо још 2013. године препознали проблем са све већим приливом старих, потпуно до дјелимично непокретних лица у Српској, тако да смо уз помоћ тадашњег предсједника Српске Милорада Додика и министра здравља Ранка Шкрбића донацију од 1,2 милиона евра Владе Азербејџана усмјерили за иградњу савременог објекта, можда најбољег у региону - истакао је Лолић.

Како је нагласио, Центар пружа услуге становања, исхране, редовне бриге о чистоћи простора, промјене постељине, хигијени корисника, превоз санитетским возилом и 24-сатно дежурство медицинског особља.

- Захваљујући одличној сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите набавили смо и санитетско возило које је неопходно како би смо нашим корисницима осигурали брз и безбједан превоз до здравствених установа - каже Лолић.

У установи ради 107 запослених и не запошљавају више радника због ограниченог буџета.

- Од 107 запослених, медицинских радника је 39. Једина смо установа овог типа у Српској која има стално запосленог доктора, као и уговоре са специјалистима који долазе по потреби - додао је Лолић.

Нагласио је да за смјештај у овој установи постоје листе чекања јер је све више особа са тешким болестима као што су Алцхајмерова болест, мождани удар, деменција и слично.