latinica  ћирилица
03/02/2023 |  12:24 | Аутор: РТРС

Шеранић-Мекдоналд: Српска близу визије о универзалној покривености здравственим осигурањем

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић разговарао је данас у свом кабинету са резидентном координаторком Уједињених нација у БиХ Ингрид Мекдоналд .
Састанак у Бањалуци - Фото: РТРС
Састанак у БањалуциФото: РТРС

Током састанка наглашена је квалитетна сарадња Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и мисије Уједињених нација у БиХ, те је разговарано о даљим заједничким активностима, у складу са политикама и стратегијама Владе Републике Српске.

Саговорници су се усагласили да пружање квалитетне здравствене заштите становништву остаје приоритет у раду, при чему посебно важну улогу имају квалитет кадра и његова стална едукација. Оцијењено је да је заједничка визија одрживи систем у области јавног здравства, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите Српске.

Министар Шеранић је координаторку Мекдоналд упознао са свим што је у претходном периоду урађено у области здравства у Републици Српској, нарочито у погледу иновирања законодавства и постизања баланса између ефикасности, доступности и квалитета здравствене заштите. Он је оцијенио да је Република Српска врло близу визије Уједињених нација која се односи на универзалну покривеност здравственим осигурањем, с обзиром на то да пружа јако широк обим права осигураника, те да су у вријеме пандемије вируса корона сви грађани били здравствено осигурани.

Захваливши мисији Уједињених нација у БиХ за подршку у области социјалне заштите, министар Шеранић је нагласио и важност усклађивања активности у циљу повезивања социјалне и здравствене заштите становништва.

Резидентна координаторка Уједињених нација у БиХ Ингрид Мекдоналд истакла је опредијељеност мисије Уједињених нација у БиХ за наставак подршке и сарадњу на различитим пројектима.