latinica  ћирилица
03/02/2023 |  12:36 ⇒ 19:20 | Аутор: РТРС

Вакцинација против ХПВ-а у Српској од наредног мјесеца (ФОТО/ВИДЕО)

Вакцинација дјевојчица и дјечака против хуманог папилома вируса (ХПВ) требала би да почне наредни мјесец у домовима здравља широм Републике Српске. Наиме, ХВП вирус један је од главних узрочника рака грлића материце, ануса, као и појаве полних брадавица.
Вакцинација против ХПВ-а (Фото: EPA-EFE/Marco de Swart) -
Вакцинација против ХПВ-а (Фото: EPA-EFE/Marco de Swart)

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић истакао је значај увођења вакцине против хуманог папилома вируса /ХПВ/ у Републици Српској, јер ће омогућити да се смањи појава карцинома грлића материце.

Шеранић очекује да ће примјена ове вакцине почети у марту, те да ће она бити добровољна и бесплатна за дјевојчице од 11 до 14 година, као и за дјечаке тог узраста, који такође обољевају од карцинома других врста.

За све остале категорија становништва цијена вакцине ће бити накнадо одређена.

Шеранић је истакао да ће се примјењивати деветовалентна вакцина коју, како је рекао, користи цијели свијет.

- Вакцина је потпуно ефикасна и безбједна - рекао је Шеранић, који је данас учествовао на првом стручном састанку за гинекологе, педијатре, те специјалисте породичне медицине и епидемиологе о примјени ове вакцине.

Начелник Клинике за гинекологију и акушерство у Универзитетском клиничком центру Републике Српске Весна Ећим - Злојутро рекла је да су поражавајући подаци о броју обољелих и умрлих жена у Републици Српској и БиХ од карцинома грлића материце.

- Прошле године обољела је 21 жена на 100.000 становника, а прије двије године 23 на 100.000 становника. Вакцина је тек први корак који ће допринијети да се ови бројеви у будућности смање - рекла је Злојутро.

Она сматра да ови подаци указују на низак ниво знања о полно преносивим болестима и начинима превенције.

Епидемиолог Јела Аћимовић рекла је да се ХПВ вакцина може примијенити код узраста девет и више година, те да је уобичајена граница до 25 година, али да се може давати и до 45 година.

Вакцинација ће се обављати у Институту за јавно здравство у Бањалуци.