latinica  ћирилица
03/02/2023 |  15:13 ⇒ 19:45 | Аутор: РТРС

Стојичић: Приступиће се доношењу новог Закона о средњем образовању и васпитању

Министарка просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић одржала је данас састанак са предсједником Привредне коморе Републике Српске Пером Ћорић на којем су разговарали о досадашњој сарадњи у области развоја средњег стручног образовања и дуалног образовања, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске.
Жељка Стојичић и Перо Ћорић (Фото: Влада Српске) -
Жељка Стојичић и Перо Ћорић (Фото: Влада Српске)

На састанку је било ријечи и о потребама на тржишту рада и принципима на којима ће се заснивати овогодишња уписна политика у средње школе.

Стојичићева је рекла да је Министарство просвјете и културе отворено за све квалитетне приједлоге који се односе на развој дуалног образовања у Републици Српској и усклађивање образовања са развојним потребама и потребама на тржишту рада.

Нагласила је да ће се приступити доношењу новог Закона о средњем образовању и васпитању.

- Министарство је уважавало мишљења пословне заједнице и на основу њихових приједлога и потреба на тржишту рада одређена занимања су дефинисана као дефицитарна, а Влада Српске промовисала је и стипендирала упис ученика у наведена занимања. На крају актуелне школске године школовање завршава прва генерација ученика који су уписани у дефицитарна занимања, а пословна заједница ће имати прилику да запосли ученике који су своје знање стицали не само у школи, већ и у оквиру практичне наставе код послодаваца - рекла је Стојичићева.

Саговорници су констатовали да је тржиште рада неизвјесно и да само малобројни привредници могу процијенити своје потребе за радном снагом за три или четири године и да наведено утиче на дугорочно планирање уписа ученика у складу са потребама на тржишту рада.

На састанку је констатовано да су видљиви резултати рада Привредне коморе Српске, те да је обучено око 130 ментора у 82 пословна субјекта који ће пратити рад ученика и пружати им подршку у стицању очекиваних знања и вјештина у току обављања практичне наставе код послодаваца.

Ћорић је нагласио да је обучавање ментора који прате рад ученика на практичној настави код послодаваца усмјерено према квалитету.

Истакли су и значај који имају координатори практичне наставе у школама као контакт тачка између ученика, родитеља, школе и послодавца.

Нагласио је и да би већи број координатора за практичну наставу у средњим школама дао допринос повећавању броја уговора о обављају практичне наставе са послодавцима у локалним заједницима.

На састанку је изражена обострана заинтересованост за наставак досадашње успјешне сарадње.