latinica  ћирилица
03/02/2023 |  16:29 ⇒ 16:32 | Аутор: СРНА

"Бескрупулозне изјаве Махића не приличе вјерском службенику"

Епископи Српске православне цркве у БиХ поручили су да бескрупулозне изјаве главног имама у Козарцу Амира Махића о Светом Сави и Цркви не приличе било коме, понајмање утицајном вјерском службенику и истичу да су тиме на најгрубљи начин повријеђени осјећаји свих вјерника СПЦ.
Православни крст - Фото: РТРС
Православни крстФото: РТРС

Митрополит дабробосански Хризостом, епископ бањалучки Јефрем, епископ зворничко-тузлански Фотије, епископ бихаћко-петровачки Сергије и епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије затражили су да се Исламска вјерска заједница у БиХ извини свим православним вјерницима због Махићевих нечувених увреда, као и да се огради од његових бескрупулозних изјава.

Они су изразили жаљење, невјерицу и повријеђеност чином којим је на најгрубљи начин имам Махић повриједио осјећаје свих вјерника СПЦ и свих грађана БиХ, којима је стало до мира, културе живљења, те вјерске и националне толеранције.

Епископи су након нечувених увреда главног имама у Козарцу позвали вјернике да остану мирни, суздржани и одлучни да истином, љубављу и међусобним поштовањем сачувају достојанство вјере којој припадају, али и свих вјерских заједница које егзистирају у БиХ, објављено је на сајту СПЦ.

Траже да се Исламска заједница од огради од тих бескрупулозних изјава како би јавност увидјела да је све изречено став једног неодговорног појединца а не став цјелокупне Исламске вјерске заједнице.

Из СПЦ подсјећају да је Махић на Савиндан, 27. јануара, јавно изнио низ бесрамних тврдњи којима је на најгрубљи начин настојао понизити Светог Саву и СПЦ .

Подсјетили су да је вјерски службеник Исламске заједнице Амир Махић назвао Светог Саву "такозваном" и "веома контроверзном личношћу", именујући свечеву просвјетитељску мисију као "ноторну лаж".

- Ту се није зауставио, већ је изрекао тврдњу да је на учењу Светог Саве "зачета једна секта – српска православна секта", која, по њему, са хришћанством нема ништа. Главни козарачки имам даље је устврдио да су национализам и фашизам "двије основне идеолошке поставке на којима је утемељено светосавље", те да је Свети Сава "зачетник идеологије мржње према другоме", као и да су у светосављу "темељи геноцида" - наведено је у саопштењу.

Исламска заједница у БиХ је саопштила је раније данас да она и њени званични органи не стоје иза личног става главног имама Меџлиса Исламске заједнице у приједорском насељу Козарац Амира Махића који ће се о томе морати јавно изјаснити пред дисциплинском комисијом Ријасета јер се вјерска осјећања не смију вријеђати.

У саопштењу је наведено да је Махић у својој изјави Ријасету Исламске заједнице навео да је свјестан тежине својих ријечи, те да је упутио извињење православним вјерницима и СПЦ.