latinica  ћирилица
03/02/2023 |  22:38 | Аутор: СРНА

Дан општине Мркоњић Град - сјећање на повратак на огњишта 1996.

Мркоњић Град прославља 4. фебруар као Дан општине у знак сјећања када се становништво 1996. године вратило у свој град у којем није постојао ниједан објекат у којем би се могло живјети, али је одлука да се врате била јача од свих проблема, изјавио је министар финансија у Савјету министара Зоран Тегелтија.
Свечана академија у Мркоњић Граду - Фото: СРНА
Свечана академија у Мркоњић ГрадуФото: СРНА

У Мркоњић Граду вечерас је одржана свечана академија поводом Дана општине, који је установљен као дан сјећања на 4. фебруар 1996. године и повратак српског становништва на своја огњишта послије петомјесечног избјеглиштва.

Тегелтија, некадашњи начелник ове општине, рекао је да славе дан повратка када је Мркоњић Град поново "постао" и почео да живи.

- Да се овај дан обиљежава као Дан општине је одлука захвалности свим грађанима који су имали храбрости и одлучности да се тада врате у град у којем да готово није постојао ниједан објекат у којем би се могло нормално становати, у коме није остала ниједна институција јавног живота, али одлука да се врате је била много јача од свих проблема - рекао је Тегелтија.

Он је нагласио да је требало много година да би обновили оно што је било уништено у кратком периоду окупације, док су многе локалне послије рата градили нове објекте.

- Напором цијеле локале заједнице, свих грађана и локалне управе много тога је обновљено и изграђено - рекао је Тегелтија новинарима прије академије.

Он је додао да на овај дан покушавају да захвале онима који су у претходном периоду помагали и развијали Мркоњић Град.

Начелник општине Драган Вођевић истакао је да стално улажу у нове пројекте, те да су у буџету ове године планирали средства за изградњу зграде за младе брачне парове, за изградњу свлачионица Фудбалског клуба "Слобода", за пројекат изградње градског затвореног базена.

Вођевић је напоменуо да су ту и текући послови на одржавању и изградњи нове инфраструктуре, водоводних и канализационих мрежа, као и одржавање већ изграђених путева и објеката.

Током свечане академије Похвалом је награђено општинско Удружење пензионера за волонтерски рад и значајан допринос у побољшању положаја пензионера на подручју ове општине.

Захвалнице је добила Јованка Костић за значајан допринос у области здравства, постхумно Бранко Крупљанин за посвећеност општем напретку родног краја и значајан допринос у хуманитарним и добротворним акцијама и постхумно Миладин Рмуш за значајна остварења и допринос у области спорта.

У програму су учествовали Хор умјетничке школе из Бањалуке, глумци Народног позоришта Републике Српске и Градског позоришта Мркоњић Град, Снежана Савичић Секулић сопран - првакиња Опере Народног позоришта у Београду и пијаниста Владо Данић.

Академији су присуствовали и министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић, помоћници министара, начелници општина из Српске, гости из братских општина из Србије, генерални конзул Србије Милош Вујић.

Свечана академија у позоришној сали Дома културе један је у низу догађаја посвећених обиљежавању Дана општине Мркоњић Град.

За сутра је у капели Светог апостола Марка планиран парастос за све страдале у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату, након чега ће бројне делегације положити цвијеће код спомен-обиљежја масовне гробнице, као и код спомен-обиљежја на Тргу српске војске.

Предвиђено је да сутра увече буде одржан концерт КУД-а "Петар Први Карађорђевић Мркоњић", а у недјељу навече финале градског турнира у малом фудбалу и избор најбољег спортисте.

На подручју општине Мркоњић Град током 117 дана хрватске агресије порушено је и запаљено више од 2.000 стамбених објеката, док је 6.000 кућа оштећено и опљачкано. Ратна штета процијењена је на 670 милиона КМ.

Једна од највећих гробница у Републици Српској откривена је у Мркоњић Граду, гдје је пронађено 181 тијело жртава, међу којима 81 цивил, 97 бораца Војске Републике Српске, три припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Међу ексхумиранима било је 10 жена. У мањим гробницама у овој општини пронађено је још 176 тијела цивила, припадника Војске и МУП-а Републике Српске.