latinica  ћирилица
04/02/2023 |  21:04 ⇒ 21:05 | Аутор: СРНА

Представа "Госпођица" Народног позоришта Српске изведена у Београду

Глумци Народног позоришта Републике Српске извели су вечерас представу "Госпођица" на великој сцени Народног позоришта у Београду.
Народно позориште Српске, представа "Госпођица" - Фото: РТРС
Народно позориште Српске, представа "Госпођица"Фото: РТРС

Представу је, према дјелу Иве Андрића и драматизацији Вање Ејдус, режирала и адаптирала Ђурђа Тешић, а играли су глумци Слађана Зрнић, Наташа Иванчевић, Сњежана Мишић, Бојан Колопић, Данило Керкез, Белинда Стијак и Павле Павић.

Вања Ејдус рекла је да је рад на овој драматизацији започела још 2009. године, у интензивној сарадњи са режисером Ђурђом Тешић, "пробијајући се кроз густи материјал Андрићевих бравурозних мисли и увида".

Тешићева је истакла да "Госпођица" подсјећа на данашње вријеме које тлачи свакога и у коме нема савјести, у коме свако граби и сналази се само за себе, а новац је постао божанство.

Сценограф представе је Драгана Пурковић Мацан, костимограф Ивана Ристић, композитор Владимир Пејковић, док је за сценски покрет био задужен Емир Фејзић.

Гостовање позоришта се реализује у складу са Протоколом о сарадњи који су фебруара прошле године у Бањалуци потписали вршилац дужности директора Народног позоришта Републике Српске Дијана Грбић и управник Народног позоришта у Београду Светислав Гонцић.