mtel
latinica  ћирилица
05/02/2023 |  21:15 | Аутор: СРНА

Забрањен увоз руског дизела

Европа је од данас увела забрану увоза руског дизел горива и осталих нафтних прерађевина и тиме додатно смањила своју зависност од Москве док покушава да казни Кремљ због војне акције у Украјини.
Гориво - Фото: РТРС
ГоривоФото: РТРС

Забрана је уведна упоредо са ограничавањем цијене нафтних прерађевина, што је резултат договора групе од седам демократских земаља, пренио је АП.

Циљ је да се омогући да се дизел и даље испоручује у земље попут Кине и Индије и да се избјегне нагло поскупљење овог горива, што би нанијело штету потрошачима широм свијета, а да се истовремено умањи профит који остварује Москва за државни буџет.

Дизел има кључни значај за економију јер се користи у аутомобилима, камионима за превоз робе, пољопривредној механизацији и фабричким машинама.

Чланице ЕУ од сада ће набављати дизел гориво из САД, са Блиског истока и из Индије да би замијениле руско гориво, које је у једном тренукту покривало дест одсто потреба у Европи.

Цијена дизела могла би да порасте због повећаних трошкова транспорта и опоравка потражње у Кини, чија економија излази из драконских рестрикција које су биле на снази због ковида 19.