latinica  ћирилица
06/02/2023 |  06:55 ⇒ 08/02/2023 | 15:24 | Аутор: Агенције

Разоран земљотрес у Турској и Сирији, више од 3.700 жртава; Помоћ шаље и Српска (ФОТО/ВИДЕО)

Више од 3.700 особа погинуло је у земљотресу јачине 7,9 једница Рихтерове скале, који је погодио дио Турске у близини границе са Сиријом. Број жртава није коначан. У помоћ Турској стижу спасилачки тимови из Европе. Помоћ шаље и Српска.
Турска - земљотрес  (Фото:EPA-EFE/REFIK TEKIN) -
Турска - земљотрес (Фото:EPA-EFE/REFIK TEKIN)

22.25 -  Бивши крилни фудбалер Челсија и Њукасла Кристијан Атсу (31) пронађен је жив након што је сатима био заробљен у рушевинама након земљотреса у Турској.

21.52 - Тимови за спасавање из рушевина, Министарства унутрашњих послова Србије, Сектора за ванредне ситуације кренули су вечерас ка угроженим подручјима Турске погођеним земљотресом, којима је потребна помоћ у спасавању људских живота и проналажењу преживjелих.

21.04 - Број жртава широм Турске и Сирије порастао је на најмање 2.724. Укупан број повријеђених попео се на 13.580, према информацијама различитих агенција.

19.42 - Серија разорних земљотреса која је данас погодила Турску није створила пријетњу за нуклеарне објекте у тој земљи, укључујући и нуклеарну електрану Акују, саопштила је Међународна агенција за атомску енергију.

- До сада, није било утицаја земљотреса на нуклеарну безбједност у Турској. Нуклеарно регулаторно тијело Турске пренијело је ИАЕА да засад нема питања која су пријетња радиолошкој безбједности - навела је ИАЕА на Твитеру.

Како наводи Тас, нуклеарка Акују је пројекат у изградњи, по споразуму са Русијом из 2010. године. Предвиђена је изградња четири енергетска блока опремљена ВВЕР реакторима трец́е генерације руске производње капацитета од по 1.200 мегавата сваки.

19.40 - У земљотресу је оштећен аутопут Антакија-Рејханли.

Земљотрес је разорио цјелокупну структуру пута, као и горњи слој асфалта.

18.49 - Управа цивилне заштите Републике Српске, у сагласности са предсједником Српске Милорадом Додиком и предсједником Владе Радованом Вишковићем, Турској ставља на располагање специјалистичке тимове за спасавање из рушевина са 21 припадником оперативног тима, официрима за безбједност, логистику и везу.

18.44 - Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган прогласио је седмодневну жалост у Турској до 12. фебруара због земљотреса.

18.20 - Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је изразе најискренијег саучешћа предсједнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану и предсједнику Сирије Башару ал-Асаду, као и ожалошћеним породицама које су изгубиле своје најмилије у незапамћеном и разорном земљотресу који је погодио ове двије земље.

17.53 - Амерички предсједник Џозеф Бајден рекао је да његова администрација блиско сарађује са званичном Анкаром, како би Вашингтон најхитније и најефикасније реаговао на посљедице јутрошњег разорног земљотреса који погодио Турску и Сирију.

Бајден је навео да се амерички тимови брзо распоређују како би почели да подржавају турске акције у потрази и спасавању, пренио је Ројтерс.

- Екипе на терену морају што хитније да се ухвате у коштац с потребама оних који су повријеђени и расељени након земљотреса - рекао је Бајден у саопштењу које је објавила Бијела кућа.

17.50 - Сиријској провинцији Алеп потребна је помоћ око смјештаја људи који су због земљотреса остали без крова над главом, изјавио је за Спутњик начелник управе за здравство те провинције Зијад Хаџ Таха.

17.33 - Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров упутио је сиријском колеги Фејсалу Микдаду сaучешће због изгубљених живота у земљотресу у Сирији, изражавајући спремност да помогне у отклањању посљедица катастрофе, наводи се у саопштењу руског Министарства иностраних послова.

Претходно је Министарство одбране Русије саопштило да је руски министар одбране Сергеј Шојгу наредио руској војсци у Сирији да помогне властима земље у отклањању посљедица земљотреса који је погодио ту земљу.

17.06 - Све школе у Турској биће затворене на недjељу дана након разорних земљотреса који су погодили земљу, саопштио је турски министар образовања Махмут Озер.

Раније данас потпредсjедник Турске рекао је да ће школе у 10 градова и покрајинама Турске бити затворене недjељу дана.

16.55 - Два нова земљотреса јачине 5,1 и 5,0 степени по Рихтеру погодили су Турску, преноси ЕМСЦ.

Епицентар земљотреса био је пет километара западно од Малатије.

16.18 - Предсједник Русије Владимир Путин разговарао је телефоном са турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом, коме је изразио спремност да се одмах помогне у отклањању посљедица земљотреса, јавила је прес служба Кремља.

У саопштењу се додаје да је турски предсједник саопштио Путину да ће издати наређење надлежним ресорима земље да прихвате помоћ руских спасилаца у отклањању посљедица земљотреса.

16.09 - Држављанин БиХ Ангел Пешевски је негдје у Малатији, под рушевинама зграде у којој је боравио, изјавио је генерални конзул БиХ у Истанбулу Синиша Михаиловић за РТРС.

 

14.53 - Предсједник Русије Владимир Путин и предсједник Сирије Башар ел Асад договорили су се да руски спасилачки тимови ускоро одлете у Сирију како би пружили помоћ у отклањању посљедица разорног земљотреса, саопштио је руски Кремљ.

- Предсједник Русије Владимир Путин је током телефонског разговора са сиријским предсједником Башаром ел Асадом изразио искрено саучешће у вези са посљедицама земљотреса на сјеверу Сирије, који је изазвао бројне људске жртве, и понудио да сиријској страни пружи неопходну помоћ у елиминисању посљедица ове катастрофе - наводи се у саопштењу.

Сиријски предсједник је заузврат прихватио приједлог Москве.

14.51 - Послије два разорна земљотреса јачине 7,8 и 7,7 степени по Рихтеру, који су данас потресли Турску у близини границе са Сиријом, око 14 часова по локалном времену регистрован је снажан потрес недалеко од Истанбула.

14.06 - Након јутрошњег земљотреса услиједило 100 накнадних земљотреса

Након разорног земљотреса јачине 7,8 јединица који је јутрос погодио дијелове Турске и Сирије, догодило се више од 100 накнадних земљотреса од којих су три била јача од 6,0 јединица по Рихтеровој скали, изјавио је Орхан Татар, генерални директор за смањење ризика од земљотреса у Центру за управљање ванредним ситуацијама.

13.43 - Најмање 1.014 људи погинуло је од посљедица земљотреса у Турској, изјавио је шеф Управе за управљање катастрофама и ванредним ситуацијама Јунус Сезер.

Он је новинарима рекао да су срушене 2.824 зграде.

- Број мртвих је тренутно 1.014, а срушиле су се 2.824 зграде - истакао је Сезер.

13.11 - Државни медији у Сирији: Страдала 371 особа

Сиријски државни медији јавили су да је 371 особа страдала у земљотресу. У дијелу Сирије који је под контролом опозиције погинула је 221 особа, док их је 419 повријеђено.

12.49 - Генерални конзул БиХ у Инстанбулу Синиша Михаиловић потврдио је за РТРС да се један држављанин БиХ, Ангел Пешевски, налази испод рушевина зграде фирме GOPA worldwide consultants у којој ради.

12.45 - Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић покренуће хитну процедуру слања у Турску тима до 50 припадника мјешовитог састава цивилне заштите Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта рад помоћи након разорног земљотреса.

12.17 - Нови земљотреси погодили су данас Дамаск, Латакију и велики број других провинција Сирије, јавила је сиријска новинска агенција САНА.

11.46 - Нови земљотрес јачине 7.8 степени Рихтерове скале забиљежен је у централном дијелу Турске у 11.24, саопштио је ЕМСЦ.

11.34 - Број погинулих у земљотресу у Турској порастао је на 912, изјавио је турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган.

11.25 - Србија шаље у Турску тимове за спасавање из рушевина

Поводом земљотреса који је захватио Републику Турску, Република Србија упућује помоћ у виду Специјалистичких тимова за спасавање из рушевина Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова са 21 припадником и 3 официра за везу, потврђено је Танјугу у МУП-у.

10.39 - Експлозија на гасоводу

Након разорног земљотреса, који је рано јутрос погодио Турску, дошло је до експлозије и пожара на гасоводу у селу Топбогази, у округу Кирикхан.

Према писању Хуријета, због тога је заустављен доток природног гаса у провинције Газијантеп, Хатај и Кахраманмараш и округа Пазарчик, Нарли, Бесни, Голбаши, Нурдаги, Ислахије, Реиханли, Кирикхан и Хаса.

Старјешина села Топбогази, Билал Алпдоган, примјетио је да је експлозија праћена земљотресом и пожаром избила на двије различите тачке, 200 метара испод нивоа села и три километра даље.

10.38 - ЕУ шаље спасиоце у Турску

Спасилачке екипе из Холандије и Румуније су на путу ка Турској, коју је јутрос погодио разорни земљотрес, поручио је европски комесар за кризно управљање Јанез Ленарчич.

Он је рекао да Координациони центар за хитно реаговање Европске уније управља распоређивањем спасилачких екипа из Европе.

Спасилачки тим шаље и Азербејџан - 370 људи, шаторе и медицинску опрему.

10.35 - Тренер Добојске Слоге Зоран Ћургуз, који се тренутно са својим тимом налази неколико километара од центра Анталије, рекао је за РТРС да је земљотрес који их је јутрос пробудио, за све њих било много страшно искуство.

10.35 - За сада нема информација да међу жртвама и повријеђенима има грађана БиХ у разарном земљотресу који је погодио југ Турске, истакао је за РТРС, Синиша Михаиловић, генерални конзул БиХ у Истанбулу.

10.24 - Русија је спремна да пошаље два авиона "Ил-76" са спасиоцима у Турску како би помогли у отклањању посљедица смртоносног земљотреса, саопштило је данас руско Министарство за ванредне ситуације за агенцију ТАСС.

У саопштењу се истиче да је Министарство за ванредне ситуације Русије ставило у приправност 100 припадника ваздушно-мобилног спасилачког одреда "Центроспас" и Лидерског центра за ризичне спасилачке операције по инструкцији министра за ванредне ситуације Александра Куренкова.

10.17 - Сирија: Војска помаже у отклањању посљедица земљотреса

Предсједник Сирије Башар ел Асад предсједавао је хитном сједницом владе, сазваном због разорног земљотреса који је погодио погранично подручје између Турске и Сирије и у којем је, према најновијим подацима, у Сирији погинуло више од 300 људи.

Министарство одбране објавило је мобилизацију свих својих јединица и ресурса, како би учествовале у потрази за преживјелима и указивању помоћи повријеђенима

10.09 - Вишковић упутио телеграм саучешћа; Стојимо уз вас у овим тешким тренуцима

 09.02 - За сада нема информација да је неко од држављана БиХ страдао у стравичном земљотресу који је јутрос погодио јужни дио Турске, рекао је за Кликс министар иностранх послова у Савјету министара Елмедин Конаковић.

09.01 - Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је своје искрено саучешће због изгубљених живота у разорном земљотресу у Турској и Сирији.

08.41 - Руско Министарство одбране саопштило је да њени војни објекти нису оштећени у великом земљотресу који је рано јутрос погодио централну Турску и сјеверозапад Сирије.

Русија, која је блиско повезана са сиријском владом на челу са предсједником Башаром ал Асадом, одржава значајно војно присуство у земљи.

08.32 - Европско-медитерански сеизмолошки центра, регистровао је у Турској и на граници те земље и Сирије чак 77 земљотреса од ноћашњег најјачег, чија је магнитуда била 7,8 степени по Рихтеру.

08.20 - Израел спреман да помогне Турској, и САД обећавају помоћ

Израелски министар одбране рекао је да су снаге безбједности те земље спремне да пруже помоћ Турској, као и да спремају хитни програм помоћи.

Амерички предсједник Џозеф Бајден наложио је УСАИД-у и владиним тијелима да процјене који је најбољи начин да се помогне дијеловима Турске и Сирије који су погођени разорним земљотресом.

08.18 - У Турској најмање 284 жртве

Према посљедњим информацијама, у Турској су живот изгубиле најмање 284 особе, саопштио је потпредсједник те земље.

07.25 - Број мртвих у Сирији порастао на 230, 600 повријеђених

Здравствени званичници рекли су да је у Сирији најмање 230 људи изгубило живот, а више од 600 је повријеђенo.

07.15 - У Турској погођено 10 покрајина

Турски министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу рекао је да је епицентар земљотреса био у Пазарчику, а да је погођено 10 покрајина: Хатај, Газиантеп, Османије, Адијаман, Малатија, Санлиурфа, Адана, Дијарбакир, Килис и Кахраманмарас.

- То је био разоран земљотрес. Сви гувернери покрајина су на својим дужностима, као и жандармерија, безбједносне снаге, војска, тимови Агенције за управљање природним катастрофама и ванредним ситуацијама, Црвеног крста. Спасилачки тимови из целе земље послати су у погођене регионе. Има информација о великој материјалној штети и срушеним зградама, молим грађане да напусте оштећене куће - рекао је Сојлу.

07.01 - Више од стотину погинулих у Сирији

Сиријски државни медији јављају да је више од стотину људи страдало, а десетине повријеђене у провинцијама Хама, Алепо и Латакија.

Спасилачке екипе су на терену и трагају за људима који су под рушевинама.

06.50 - Земљотрес је погодио 10 покрајина, а осјетио се и у Анкари и другим турским градовима. Након тог разорног земљоотреса услиједило је осам накнадних. У граду Дијарбакиру, срушио се тржни центар.

У сиријском граду Алепу, настрадало је више од 40 људи, а је 200 повријеђено, саопштиле су локалне власти. Земљотрес се осјетио и у Дамаску као и у Либану.