latinica  ћирилица
06/02/2023 |  14:46 | Аутор: СРНА

"Случај Ћамил Рамић и други": Свједок испричао о довођењу заробљеника и да је један преминуо

Свједок Тужилаштва БиХ Неџад Мухић испричао је на суђењу Ћамилу Рамићу и осталима за злочине над српски војницима на подручју Горажда и Вишеграда да су у октобру 1992. године доведена четири заробљеника, од којих су тројица пребачена у Горажде, а један преминуо.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Мухић се није могао сјетити да је у истрази рекао да је тијело преминулог бачено у Дрину.

Након што му је током суђења указано да је у истрази рекао да су затвореници, укључујући и заробљене да су били у надлежности војне безбједности и Рамића, Мухић је рекао Рамић помагао савјетодавно, преноси Бирн.

Он је испричао да је био начелник штаба Територијалне одбране /ТО/, а да је оптужени Ћамил Рамић помоћник команданта ТО за безбједност.

Свједок Тужилаштва БиХ Хајран Кустура Кустура, који је од љета 1992. године био у Војној полицији у Међеђи, рекао је да је два пута био у обезбјеђењу заробљеника који су били смјештени у кући Нежиба Хурема у Каоштицама и да је на лицима заробљеника видио ситне повреде

За злочине над ратним заробљеницима, припадницима ВРС, почињене од 1992. до 1994. године оптужени су Ћамил Рамић, Химзо Селимовић и Рамиз Мићивода, а Мехмед Добрача за злочине над цивилима и ратним заробљеницима почињене у периоду између фебруара и октобра 1995. године на подручју Рогатице и Горажда.

Суђење ће бити настављено 13. фебруара.