latinica  ћирилица
07/02/2023 |  12:11 | Аутор: СРНА

Радановић: Уколико буде изабрана Влада без Срба биће покренута процедура уставности

Уколико Скупштина Посавског кантона изабере Владу у којој неће бити ниједан представник Срба, тиме ће бити прекршена права конститутивних народа и прекршен кантонални и федерални Устав и биће покренута процедура њене уставности пред Уставним судом ФБиХ, изјавио је Срни предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић.
Ђорђе Радановић - Фото: РТРС
Ђорђе РадановићФото: РТРС

Радановић је рекао да би, према пропорционалној заступљености конститутивних народа, Срби требали да имају право на једно мјесто у Влади Посавског кантона, која броји укупно девет чланова.

- Према подацима из специјалног извјештаја о националној структури запослених у кантонима и укупним подацима које посједује обудсман БиХ, на територији Посавског кантона је живјело 6.685 Срба 1991. године, што је 11,2 одсто од укупног броја становника овог кантона - навео је Радановић.

Он је нагласио да се у свим кантонима крши право на конститутивно учешће у Влади, иако прописи у ФБиХ говоре да Срби морају бити заступљени у кантоналним владама минимално са једним представником.

- У Влади Кантона Сарајево по попису из 1991. имамо девет одсто Срба, што значи да би минимално три Србина требала да буду у њој, а ми имамо ситуацију да један Србин буде министар. Такође, у Унско-санском кантону изаберу углавном Бошњака који се представља као министар из реда српског народа - указао је Радановић.

Скупштина Посавског кантона данас бира Владу овог кантона у којој, према информацијама Срне, неће бити изабран ниједан представник српског народа.

Мандатар Ђуро Топић /ХДЗ БиХ/, на питање ли је тачно да у Влади Посавског кантона неће бити Срба, одговорио је Срни: "можда".

У Скупштини Посавског кантона ХДЗ има 12 посланика, ХДЗ 1990 два, Хрватска републиканска странка једног, СДА три, СДП једног, ПДА једног и један је независни посланик.

Према националном саставу, у Скупштини је 14 Хрвата, шест Бошњака и један Србин.

Владу би требало да чини осам Хрвата из ХДЗ-а и један Бошњак из СДП-а.