latinica  ћирилица
07/02/2023 |  12:36 | Аутор: СРНА

Европска комисија потписала споразум о пакету енергетске подршке за БиХ

Европска комисија потписала је и доставила БиХ Споразум о финансирању Пакета енергетске подршке вриједности 70 милиона евра, путем којег ће бити пружена помоћ најугроженијим домаћинствима у БиХ у суочавању са растућим цијенама и обезбијеђена подршка енергетској транзицији.
Јохан Сатлер - Фото: РТРС
Јохан СатлерФото: РТРС

Из Делегације ЕУ у БиХ саопштено је данас да је за прву траншу додијељених средстава од око 63 милиона евра потребно усвајање и потпис Савјета министара.

Шеф Делегације ЕУ и специјални представник ЕУ у БиХ Јохан Сатлер рекао је да је ЕУ одани пријатељ и партнер БиХ, а Пакет енергетске подршке осмишљен је да помогне земљи у суочавању са тренутним изазовима.

- Најугроженије породице ће добити више од двије трећине свих средстава додијељених БиХ. Остатак ће ићи на побољшање енергетске ефикасности у домаћинствима и приватном сектору, што представља инвестицију у будућност и доноси додатне уштеде - нагласио је Сатлер.

Он је подсјетио је да су збивања у Украјини довела до значајног повећања цијена за домаћинства, укључујући рачуне за енергенте.

Прије него што средства буду исплаћена, очекује се да БиХ добити позитивну оцјену Европске комисије о напретку у спровођењу Акционог плана који је Савјет министара усвојио 22. децембра 2022. године.

У овом акционом плану наведене су мјере које ће домаће власти примијенити како би искористиле средства из Пакета енергетске подршке и омогућиле енергетску транзицију земље.

Пакет енергетске подршке западном Балкану најавила је предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен током посјете региону у октобру 2022. године.

Тим пакетом се за регион издваја укупно милијарду евра, и то пола милијарде евра тренутне помоћи и пола милијарде средњорочне и дугорочне подршке, навели су из Делегације ЕУ у БиХ.