latinica  ћирилица
07/02/2023 |  19:17 ⇒ 08/02/2023 | 07:13 | Аутор: РТРС

Пацијенти са ријетким болестима остали ускраћени за рефундацију лијекова (ВИДЕО)

Измјене закона о здравственом осигурању који је ступио на снагу ове године донијеле су проблеме пацијентима који болују од ријетких болести. Остали су ускраћени за рефундацију неопходних лијекова јер они нису уврштени на листу А.
Савез за ријетке болести Републике Српске (фото: savezzarijetke.org) -
Савез за ријетке болести Републике Српске (фото: savezzarijetke.org)

Лијекови за које се најчешће траже рефундације уврштени су на листу А1 на којој се налазе лијекови који нису регистровани у БиХ, али немају алтернативу и неопходни су у лијечењу појединих обољења, саопштено је из Фонда здравственог осигурања Српске.

- Све надлежне институције реаговале су у најкраћем могућем року како би се настала ситуација превазишла уврштавањем неопходних лијекова за поменуте категорије осигураника на листу. У питању је ''жива материја'', и у наредном периоду ће се мијењати прописи који уређују ову област како би се прилагођавали потребама осигураника - додаје се у саопштењу.

Конкретан приједог Центра за ријетке болести је да се користи легитимација за ријетке болести, јер сви су евидентирани преко Универзитетског клиничког центра Републике Српске. На основу тога им се, кажу, треба изаћи у сусрет.

На састанку са представницима ресорног министарства, Фонда здравственог осигурања и Универзитетско клиничког центра, представници Савеза за ријетке болести добили су обећање да ће потражити начин за рефундације лијекова које набављају у иностранству.