latinica  ћирилица
07/02/2023 |  19:44 ⇒ 19:47 | Аутор: СРНА

Тим Федералне управе цивилне заштите отпутовао у Турску

У Турску је вечерас отпутовао један од два тима Федералне управе цивилне заштите који ће помоћи у спасавању заробљених у рушевинама након разорних земљотреса који су погодили Турску и Сирију.
Тим Федералне управе цивилне заштите - Фото: Screenshot
Тим Федералне управе цивилне заштитеФото: Screenshot

У Турску је отпутовало 25 људи Федералне управе цивилне заштите са потребном опремом и два пса трагача, а сутра ће са сарајевског аеродрома авионом отпутовати још један тим од 17 људи са још два пса трагача.

Ријеч је о припадницима Федералне специјализоване јединице за спасавање из рушевина-јединица за урбано трагање и спасавање. Сви чланови обучени су и опремљени за брзи одговор у случају земљотреса. Укључиће се у рашчишћавање угрожених подручја, потраге за несталим у рушевинама, те пружање помоћи цивилном становништву.

Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић, који је вечерас заједно са амбасадором Турске у БиХ Садиком Бабуром Гиргином испратио први тим, рекао је да ће сутра ујутру у Турску отпутовати и други тим са комплетном опремом и потпуно опремљеном медицинском екипом.

Он је навео да се ова племенита мисија помоћи људима у Труској реализује у сарадњи са турском Амбасадом у БиХ и захвалио свима који су исказали солидарност и спремност да помогну турском народу у овим тешким тренуцима.

Гиргин је рекао да је Турску задесила највећа природна катастрофа у посљедњих стотину година.

Дијелове Турске и Сирије јуче ујутро погодио је земљотрес јачине 7,8 степени по Рихтеру.

Према посљедњим подацима Управе за катастрофе и ванредне ситуације, број жртава земљотреса у Турској повећан је на 3.703, а повријеђених на 22.286.