latinica  ћирилица
08/02/2023 |  07:07 ⇒ 22:43 | Аутор: Агенције

Више од 12.000 погинулих у земљотресу у Турској и Сирији; Спасиоци из цијелог свијета траже преживјеле (ФОТО/ВИДЕО)

У разорном земљотресу који је у понедељак погодио југ Турске и Сирију страдало је више од 12.000 људи. Све очи упрте су у спасиоце који се грчевито боре како би из рушевина извукли преживеле.
Штета од земљотреса (Фото: EPA/SEDAT SUNA) -
Штета од земљотреса (Фото: EPA/SEDAT SUNA)

22.40 - Стручњак за земљотресе Овгун Ахмет Ерцан процјењује да би 180.000 или више људи могло бити заробљено испод рушевина, од којих су вјероватно скоро сви мртви.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган прогласио је ванредно стање у десет провинција које су потресли земљотреси, а у њима живи 13 милиона људи.

14.13 - Готово 300.000 Сиријаца принуђено да напусти своје домове

Сиријски медији извијестили су да је готово 300.000 људи у тој земљи принуђено да напусти своје домове због земљотреса.

14.11 - Управа за ванредне ситуације Турске АФАД објавила је да је постављено 70.818 великих шатора за смјештај жртава разорног земљотреса, објављено је на званичној страници АФАД-а.

13.26 - Савјет министара је на ванредној телефонској сједници, донио Одлуку о одобравању 1.000.000 КМ из буџетске резерве за помоћ Турској у санирању штета насталих услијед разорног земљоотреса, који је у понедјељак рано ујутро погодио југоисток те земље.

12.15 - Број погинулих усљед разарајућег земљотреса у Турској порастао је на 8.574, саопштио је турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган.

Раније је саопштено да је у Сирији погинуло више од 2.500 људи.

11.50 - Мјештани града Искендерун, у турском вилајету Хатај, започели су евакуацију због пораста нивоа мора након земљотреса у Турској и Сирији, јавио је турски медијски сервис НТВ.

11.04 - Још увијек немамо нових информација о држављанину БиХ Ангелу Пешевском који се налази у рушевинама у турском граду Малатија, изјавио је генерални конзул БиХ у Истанбулу Синиша Михаиловић, гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.

10.26 - У Турској 648 накнадних земљотреса

У Турској је након разорног земљотреса у понедељак регистровано 648 накнадних потреса, саопштила је Управа за ванредне ситуације.

Више од 79.000 људи ангажовано је у спасилачким операцијама, а 5.402 тешка возила, углавном багера, шлепера, дизалица, булдожера, камиона, приколица и грејдера упућено је на погођена подручја, наводи агенција Анадолија.

Успостављен је ваздушни мост за транспорт људства и материјала из Истанбула, Анкаре и Измира у регион погођен земљотресом.

09.13 - Анкара: У Турској страдало 6.957 особа

Турски кризни штаб саопштио је да је у Турској досад умрло 6.957 особа, чиме је укупан број страдалих у Турској и Сирији премашио 9.000.

08.58 - Поново гори лука у Искендеруну

Хеликоптер и авион се боре против ватре која поново гори у луци у Искендеруну, саопштило је Министартсво пољопривреде.

У уторак је, иначе, био угашен пожар који је избио након земљотреса.

08.40 -  Шестогодишња девојчица спасена из рушевина 47 сати након земљотреса

Шестогодишња девојчица спасена је из рушевина у земљотресом погођеној турској провинцији Адијаман 47 сати након што су два снажна земљотреса погодила јужну Турску, јавља агенција Анадолија.

Три сата раније иста спасилачка екипа извукла је мајку девојчице испод срушене зграде.

Дијете је упућено у болницу.

08.39 - Узроци разорног земљотреса увијек леже у тектоници региона, а Турска је изузетно сеизмичко активно подручје због положаја на којем се налази, изјавила је самостални стручни сарадник за планове заштите и спасавања у Одсјеку за послове Цивилне заштите и професионалне територијално ватрогасно-спасилачке јединице Весна Шипка, гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.

08.05 - Припадници специјалистичког тима за трагање и спасавање из рушевина Републичке управе цивилне заштите Републике Српске, стигли су у Турску, гдје ће заједно са припадницима АФАД-а радити на отклањању посљедица земљотреса и пружању помоћи грађанима Турске.

07.37 - Земљотрес је у Турској однио најмање 6.234 живота

Турски кризни штаб саопштио је да су у земљотресу у Турској страдале најмање 6.234 особе.

07.18 - У Сирији више од 2.500 мртвих

Број страдалих у Сирији премашио је 2.500, показују подаци државних медија и спасилачких служби које делују у дијелу земље која је под контролом побуњеничких снага.

У том дијелу земље, према наводима белих шљемова, страдало је 1.280 особа, а 2.600 је повријеђених.

Несумњиво је да ће број страдалих значајно порасти јер су стотине породица под рушевинама.

У дијелу земље који контролишу владине снаге, страдало је 1.250 људи, а повријеђено је 2.054.

--------------

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган прогласио је тромјесечно ванредно стање у 10 провинција које су највише погођене.

Владе широм свијета и међународне организације шаљу помоћ.

У Турску је отпутовао и 21 припадник тима за трагање и спасавање из рушевина из Републике Српске.

У Турску су стигли спасилачки тимови из Србије. Сектор за ванредне ситуације упутио је додатне снаге. Из Ниша је кренуло још 18 спасилаца, велико ватрогасно возило, четири комби и четири теренска возила.

Данас би у провинцију Адијаман требало да стигну два америчка тима, које чини око 80 људи и паса спасилаца. У Адану је стигао кинески тим од 82 спасиоца и четири пса обучена за спасавање. Донијели су и 20 тона намирница и опреме.

У координацији са турским властима помоћ стиже и из Индије у виду стотину спасилаца, али и медицинских тимова.

Јапанци су послали Турској 73 спасиоца са опремом и храном, а Британци 76 спасилаца и медицински тим.

Уједињени Арапски Емирати успоставиће пољску болницу у Турској, а спасиоце шаљу и у Турску и у Сирију. Хитна помоћ биће упућена у дијелове Сирије који су најтеже погођени земљотресом. Помоћ у обе земље шаљу и Саудијска Арабија, Ирак, Катар.

Шпанија је послала војни авион са ватрогасцима и опремом, као и особље из Министарства одбране како би радили заједно са спасиоцима. Послала је и два војна брода са помоћи и 500 маринаца. Пољска шаље 76 ватрогасаца и осам спасилачких паса.

Ватикан је засад прикупио пола милиона евра хитне помоћи.

Немачка је обећала формирање опремљених кампова, са водом, генераторима, шаторима и ћебадима, у координацији са турским властима.

Канадски премијер Џастин Тридо обећао је 10 милиона канадских долара помоћи и најавио даљу помоћ. Сличну суму опредијелила је и Аустралија, која шаље и спасилачки тим, који ће стићи на лице мјеста до краја недјеље.

Русија је припремила два иљушина са 100 спасилаца који су спремни да полете у Турску чим Анкара то затражи.