latinica  ћирилица
08/02/2023 |  09:51 ⇒ 21:19 | Аутор: РТРС

НСРС размотрила Закона о премјеру и катастру (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о премјеру и катастру Републике Српске. Претходно је размотрен Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о туризму, Приједлог закона о измјени и допуни Закона о обезбјеђењу квалитета у високом образовању Републике Српске, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о превозу у друмском саобраћају Републике Српске и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о пчеларству.
НСРС (фото: Влада Српске) -
НСРС (фото: Влада Српске)

Доношење Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о премјеру и катастру Републике Српске потребно је ради усклађивања са одлуком Уставног суда Српске према којој су неке одредбе важећег закона неуставне и ради увођења и прецизног дефинисања система масовне процјене вриједности непокретности, рекао је директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Драган Станковић.

Станковић је, образлажући овај акт, који је размотрен у Народној скупштини, навео да се предложеним измјенама и допунама, између осталог, детаљније регулише стручни испит који полажу лица геодетске, пољопривредне и шумарске струке за послове катастарског класирања, комасационе процјене земљишта и слично.

- Прецизније се уређује рад геодетских организација и пооштравају услови за добијање лиценце за извођење геодетских радова - рекао је Станковић.

Он је додао да су одредбе којима се прописују услови и поступак уписа забиљежбе спора и управног поступка у јавну евиденцију детаљније и јасније уређене у односу на важећа рјешења.

- Овим законом уведено је право на окончање поступка оснивања катастра непокретности, из оквира излагања цијеле катастарске општине, и прије рока за то одређеног у јавном огласу, уколико је за те и за непокретности које са њима граниче донесено рјешење у поступку излагања, уз обавезу плаћања трошкова тог поступка у износу од 5.000 КМ по једној парцели - рекао је Станковић.

Он је додао да ће овај акт бити упућен у јавну расправу како би се добио што квалитетнији и бољи приједлог закона.

Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о туризму прописује се и поступак додјеле туристичких ваучера у Републици Српској, чиме се обезбјеђује правни основ за подстицај даљем развоју домаћег туризма, истакао је помоћник министра трговине и туризма Предраг Тешић.

Он је рекао да је намјера Министарства трговине и туризма да систем подстицаја додјелом туристичких ваучера буде континуирана активност с циљем развоја домаћег туризма и повезивања свих субјеката у туризму Републике Српске.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир рекао је да су разлози за доношење измјена у Закону о обезбјеђењу квалитета у високом образовању у потреби прецизнијег формулисања одредаба које се односе на моделе рецензије студијских програма и поступак њихове акредитације.

Образлажући Приједлог измјена и допуна овог закона у Скупштини, Будимир је навео да је ријеч о техничким и прецизнијим формулацијама да би се процес акредитације у Српској спроводио боље и тачније.

Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о пчеларству регулише се минимална удаљеност ваздушне линије између два покретна пчелињака и међусобна удаљеност између стационираног и покретног пчелињака, рекао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић.

Образлажући предложени закон, Минић је рекао да је ова одредба битна јер поједини пчелари из Федерације БиХ постављају своје пчелињаке у Републици Српској и на тај начин постају потенцијални вектори преноса одређених болести пчела.

Источни дио Републике Српске у наредном периоду треба да очекује знатна улагања у путну инфраструктуру, рекао је  помоћник министра саобраћаја и веза Драган Станимировић.

Станимировић је у завршној ријечи о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о превозу у друмском саобраћају Српске, који је размотрио парламент Српске, навео да ће у сарадњи са другим органима и даље бити рађено на сузбијању нелегалног превоза на територији Републике, као и на рјешавању проблема таксиста у смислу њиховог несметаног рада.

Биће разматран и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о туризму, те Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о премјеру и катастру Републике Српске.

Посланици су јуче размотрили Приједлог измјена и допуна Закона о енергетици.

Овим законом уређују се области као што су електрична енергија, природни гас, обновљиви извори енергије и енергетска ефикасност.