latinica  ћирилица
08/02/2023 |  10:11 ⇒ 10:15 | Аутор: СРНА

Преминуо пјесник Славко Покрајац

Дервентски пјесник и књижевник Славко Покрајац преминуо је у 66. години, потврдила је његова породица.
Славко Покрајац - Фото: СРНА
Славко ПокрајацФото: СРНА

Он је преминуо синоћ након болести и лијечења у болници у Добоју.

Рођен је 23. марта 1957. године у селу Горњи Календеровци, општина Дервента, а у области књижевног стваралаштва присутан је више од 40 година.

Завршио је Гимназију у Прњавору и Дервенти 1978. године.

Био је запослен у Фабрици цијеви "Унис" Дервента, у Јавном предузећу "Дервентски лист и радио Дервента", а радио је и као дописник Радио-телевизије Републике Српске.

Обављао је функцију предсједника Српског књижевног клуба "Вихор" Дервента, гдје је био и главни и одговорни уредник за издавачку дјелатност, а један је од покретача одржавања Илинданских пјесничких сусрета "Прљача".

Објавио је самосталне збирке пјесма "Дани ницања", "Стварност поникнућа", "Модра обзорја", "Над Укрином вихор", "Прво доба крајпуташа", "Љубавна поезија пјесника Републике Српске", "Они су обележили ово време".

Аутор је више стотина текстова изворне, народне и забавне музике, од којих су многи снимљени и репродуковани, највише код извођача Шабана Шаулића, Мирослава Илића, Дејана Матића, Игора Вукојевића.

Пјесме су објављиване у многим новинама и часописима, а награђиван је више пута на многобројним конкурсима и манифестацијама у ширем региону.

Вријеме сахране биће накнадно објављено.