latinica  ћирилица
08/02/2023 |  19:00 ⇒ 09/02/2023 | 07:34 | Аутор: РТРС

Почела електронска пријава ученика за упис у први разред основне школе (ВИДЕО)

Први пут у Српској почела је електронска пријава ученика за упис у први разред основне школе. До данас, на овај начин, пријављено је већ двије хиљаде првачића.
Eлектронска пријава ученика -
Eлектронска пријава ученика

Кристина Капор, мајка је шестогодишње дјевојчице. За упис у први разред основне школе, пријаву је послала путем интернет платформе еУпис. Каже, ово је једноставнији и бржи начин, без компликованих административних процедура.

- Апликација је врло једноставна има неколико корака, односно четири. Подаци о основној школи, родитељ које бира по мјесту пребивалишта, подаци о родитељима, старатељима, једном и другом то су други и трећи корак, и четврти корак је сагласност основној школи које ће дијете похађати да исте те радње обавља умјесто родитеља - каже Капорова.

Електронска пријава за упис првачића, доноси предности и за образовне установе.

- Сматрамо да је то значајна олакшица како родитељима тако и школи. Поготово стручној педагошкој служби школе. Она може да остави то вријеме на евиденцију контаката са родитељима, за неке друге послове из своје струке - истакла је Свјетлана Р$адусин, директор ОШ "Алекса Шантић" Бањалука.

Извод из матичне књиге рођених, Увјерење о држављанству и Увјерење о пребивалишту, на основу електронске сагласности родитеља, основна школа преузима из информационих система ресорних министарстава. Безбједност података загарантована.

- Оно што је посебно важно јесте да су дефинисани протоколи заједно са Министарством унутрашњих послова и Министарством управе и локалне самоуправе и посебно се водило рачуна о заштити личних података - навела је Наташа Цвијановић помоћник министра за предшколско и основно васпитање и образовање, министарства просвјете и културе Републике Српске.

Интернет платформа еУпис, доступна је на веб страници, путем које пријава траје до 15.3.2023. године.

Уколико не желе на овај начин, родитељи, свог основца у први разред могу да упишу у просторијама васпитно-образовне установе у складу са уписним правилима.