latinica  ћирилица
09/02/2023 |  06:58 ⇒ 19:58 | Аутор: Агенције

Више од 20.000 погинулих у разорном земљотресу у Турској и Сирији; Спасиоци траже преживјеле (ФОТО/ВИДЕО)

Број погинулих у катастрофалним земљотресима у Турској и Сирији непрестано расте и тренутно износи више од 20.000, док више од 110.000 спасилаца учествује у трагању за преживјелима и рашчишћавању рушевина у Турској са више од 5.500 возила.
Турска - рушевине (Фото: EPA/ABIR SULTAN) -
Турска - рушевине (Фото: EPA/ABIR SULTAN)

19:12 - Број страдалих у Турској 17.134

Према посљедњим подацима турских власти, број страдалих порастао је на 17.134.

18:46 - Њемачка, Велика Британија и Француска повећале обим помоћи Сирији

Влада Велике Британије саопштила је да је издвојила додатна средства у износу од најмање три милиона фунти помоћи операцијама потраге и спасавања у Сирији након земљотреса који су погодили ту земљу и Турску

18.30 - Двогодишњи дјечак спасен је данас из рушевина зграде у Антакији, на југу Турске, 79 сати након што су разорни земљотреси погодили ту област.

17.50 - Ердоган: Сви грађани погођени земљотресом ће добити нове станове

Реџеп Тајип Ердоган, предсједник Турске, рекао је да ће сви грађани који су своје домове изгубили у земљотресу брзо добити нове станове.

- Грађани у свих десет наших провинција не требају да брину, брзо ће добити станове и нико од наших грађана неће остати без крова над главом - изјавио је Ердоган.

16.50 - Мајка и шестогодишња кћерка спасене су ноћас из срушене куће у турском граду Кахраманмараш, 68 сати послије земљотреса јачине 7,8 степени који је у понедјељак погодио Турску и Сирију, јавља Си-Ен-Ен.

15.40 -Број погинулих у Турској порастао на 16.170

Број погинулих у разорном земљотресу у Турској порастао је 16.170, а повријеђене су 64.194 особе, рекао је турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган.

- Према посљедњим подацима, погинуло је 16.170 особа, а 64.194 је повријеђено - изјавио је Ердоган.

У потресима је уништено више од 6.400 објеката.

14.07 -  На сјеверозападу Сирије погинуло најмање 1.930 људи

Најмање 1.930 људи погинуло је на сјеверозападу Сирије у земљотресу, саопштила је сиријска цивилна одбрана, преноси Ројтерс.

13.23 - Припадници специјалистичког тима за трагање и спасавање из рушевина Републичке управе цивилне заштите од јутрос учествују у спасавању грађана у Кахраманмарашу у Турској. Како за РТРС члан тима Жељко Јанковић каже, на терену су призори хаотични, а спасиоци константно трагају за преживјелима.

13.13 - Други јерменски авион слетио је на међународни аеродром у Алепу у Сирији носећи 32 тоне хране и медицинске опреме и лијекова за жртве разорног земљотреса који је погодио ову земљу, јавља сиријска новинска агенција Сана.

Представник јерменског Министарства спољних послова Мкртич Карапетјан рекао је агенцији да је циљ помоћи подршка братском сиријском народу у њиховим мукама.

Сана наводи да су данас на аеродром у Дамаску слетили авиони из Емирата, Ирана и Омана натоварени хуманитарном помоћи за страдале у земљотресу.

12.23 - Ситуација у Сирији изузетно је тешка. Упркос санкцијама, први конвој помоћи данас стиже у подручја погођена земљотресом, рекао је ексклузивно за РТРС љекар из Сирије, Науман Заидан.

11.55 - Погинуло више од 17.000 људи у Турској и Сирији

У разорном земљотресу који је у понедjељак погодио Турску и Сирију страдало је најмање 17.176 људи, наводе званичници, преноси Си-Ен-Ен.

У Турској је погинуло најмање 14.014 људи, рекао је турски председник Реџеп Тајип Ердоган док је обилазио погођена подручја у јужном граду Газјантепу.

Укупан број погинулих у Сирији износи најмање 3.162 људи.

11.40 - Ердоган: Више од 14.000 погинулих у Турској

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је у разорном земљотресу који је погодио ту земљу погинуло 14.014 људи. Повређено је, додаје, више од 63.000.

Ердоган је истакао да је уништено више од 6.400 зграда.

11.31 - Први конвој са хуманитарном помоћи ушао у Сирију

Конвој УН са хуманитарном помоћи ушао је у Сирију преко граничног прелаза са Турском Баб ал Хава.

То је прва испорука помоћи од када је ту земљу погодио разорни земљотрес, рекао је један од званичника са граничног прелаза за Ројтерс.

11.15 - Сиријцима погођеним земљотресом који је у понедјељак погодио Сирију и Турску потребна је апсолутно свака помоћ, изјавио је данас у Женеви специјални изасланик Уједињених нација за Сирију Геир Педерсен најављујући долазак првог конвоја хуманитарне помоћи УН за ту земљу.

10.45 - Турској и Сирији најпотребније су спасилачке екипе са опремом након разорних земљотреса, саопштила је Међународна федерација организација Црвеног крста и Црвеног полумјесеца.

08.49 - Све очи упрте су у спасиоце који се грчевито боре, како би из рушевина у Турској извукли преживјеле. Међу њима су и спасиоци из Републике Српске, који су стигли на подручје најтеже погођено земљотресом - Кахраманмараш. Заједно са турским спасиоцима пружају помоћ угроженима.

08.38 - Екипа РТРС-а, репортер Данијел Симић и сниматељ Дарко Сошња, стигли су у Истанбул гдје се спремају за наставак пута и одлазак у зону епицентра разорног земљотреса, у град Кајсери.

07.20 - Повећава се број погинулих у Турској

Број погинулих у Турској повећао се на 12.873, саопштила је турска агенција за катастрофе, преноси Гардијан.

07.25 - Међу хуманитарцима су и припадници специјалистичког тима за трагање и спасавање из рушевина Управе цивилне заштите Републике Српске, који са припадницима АФАД-а помажу у потрази и спасавању становништва.

Распоређени су у граду Кахранманмарашу, гдје је и био епицентар земљотреса.

Данас ће ка Турској, из Републике Српске кренути нови конвој помоћи копненим путем.

07.00 - Сиријска влада је први пут затражила помоћ од Европске уније, саопштено је из Европске комисије.

Помоћ Турској и Сирији најављена је из Уједињених нација и Свjетске здравствене организације, а ЕУ организоваће донаторску конференцију ради сакупљања средстава за пострадала подручја.

06.40 - Страдало најмање 15.383 људи

Број мртвих након катастрофалног земљотреса који је у понедјељак потресао Турску и Сирију повећао се на најмање 15.383, саопштиле су турске и сиријске власти.