latinica  ћирилица
09/02/2023 |  15:40 ⇒ 16:28 | Аутор: РТРС

Српска добија социјалну карту

Влада Републике Српске усвојила је данас Информацију о покретању пројекта израде социјалне карте Републике Српске.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Циљ пројекта је успостављање социјалне карте као јединственог информационог система - регистра који би требало да садржи податке о социјално-економском статусу лица корисника права и услуга из области социјалне заштите, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Развојем информационог система - регистра социјалне карте, као и доношењем Закона о социјалној карти, успоставила би се база социјално - економског статуса појединца корисника одређеног права и са њим повезаних лица, начин обједињавања, садржина, коришћење и чување података, формирање и просљеђивање нотификација са другим информационим системима.

Циљ успостављања информационог система - регистра је стварање јединствене евиденције у области социјалне заштите, као и успостављање механизама за провођење рационалне и ефикасне социјалне заштите засноване на подацима о социјално-економском статусу појединца и породице у којој живи.

Влада је задужила Министарство финансија да обезбиједи 250.000 КМ без ПДВ-а за израду приједлога пројектног задатка.

Влада Републике Српске усвојила је данас и Електроенергетски биланс Републике Српске за 2023. годину.

Влада Републике Српске упознала се са Информацијом о реализацији програма прекограничне сарадње у 2022. години.

Република Српска учествује у три програма прекограничне сарадње и то - Програм прекограничне сарадње БиХ-Црна Гора, Програм прекограничне сарадње Србија-БиХ и трилатерални Интеррег програм Хрватска-БиХ-Црна Гора.

Влада Репубике Српске донијела је данас Рјешење о постављењу Виктора Нуждића за вршиоца дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица на период од 90 дана. Досадашњи директор Милорад Којић изабран је за посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Влада Републике Српске донијела је и Одлуку о давању сагласности на Пројекaт бањске рехабилитације ратних војних инвалида и чланова породица погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске за 2023. годину.

Опширније о данашњој сједници можете прочитати овдје.