latinica  ћирилица
12/02/2023 |  07:37 ⇒ 21:50 | Аутор: Агенције

Више од 38.000 страдалих у земљотресима у Турској и Сирији; Нови земљотрес у Кахраманмарашу

Више од 38.000 људи погинуло је у земљотресу у Турској и Сирији, док су десетине хиљада људи повријеђене. Већ седми дан спасиоци извлаче преживјеле из рушевина.
Посљедице земљотреса у Турској (Фото: EPA-EFE/SEDAT SUNA/илустрација) -
Посљедице земљотреса у Турској (Фото: EPA-EFE/SEDAT SUNA/илустрација)

21.50 - Спасилачке екипе спасиле су 50-годишњу жену у округу Искендерун у Хатају испод рушевине зграде 162 сата након разорних земљотреса који су погодили јужне регије Турске.

20.15 - Земљотрес јачине 4,7 степени Рихтерове скале регистрован је вечерас на подручју турског града Кахраманмараша, преноси Европски медитерански сеизмолошки центар.

Potres je registrovan u 21.33 časa po lokalnom vremenu sa epicentrom 21 kilometar od grada na dubini od dva kilometra.

20.14 - Отац и ћерка, једна беба и 10-годишња девојчица спасени су данас из рушевина зграде у Хатају, скоро недељу дана послије разорног земљотреса.  

20.13 - Број погинулих у земљотресу у Сирији достигао је 8.500, саопштио је директор СЗО за хитне случајеве у региону источног Медитерана Рик Бренан.

- Према информацијама којима располажемо, на територији коју контролише сиријска влада страдало је око 4.000 људи, а 25.000 их је рањено, а на сјеверозападу Сирије погинуло је 4.500 људи, а 7.500 је рањено - рекао је Бренан, преноси ТАС

19.57 - Чланови Спасилачког тима Цивилне заштите Републике Српске, који су извукли из рушевина у Кахраманмарашу живу дјевојчицу, описали су данашњи догађај као чудо.

- Данас смо били свједоци да су чуда могућа, али за још оваквих требаће нам много среће - рекао је један од чланова Спасилачког тима Цивилне заштите Српске.

18.32 - Земљотрес јачине 4,9 јединица Рихтерове скале погодио је у 18.29 часова округ Јешиљурт у Малатији, наведено је на сајту Предсједништва за управљање катастрофама и ванредним ситуацијама (АФАД).

Утврђено је да је до подрхтавања дошло на дубини од 7 километара.

17.16 - Најбољи тенисер свијета Србин Новак Ђоковић послао је поруку подршке народу Турске после разорног земљотреса који је погодио ову земљу.

16.03 - У Турској је 134 људи под истрагом због наводне одговорности за лошу изградњу стамбених зграда које су се срушиле током разорног земљотреса у понедjељак, рекао је данас министар правде Турске Бекир Боздаг, пренијела је Анадолија.

15.13 - Турска Агенција за управљање катастрофама и ванредним ситуацијама саопштила је најновије податке, да је у тој земљи живот изгубило 29.605 људи. 

14.48 - Земљотрес јачине 4,3 јединице Рихтерове скале у забиљежен је у Адијаману, наводи Европски сеизмолошки центар.

Истичу да се земљотрес догодио на дубини од пет километара. 

14.47 - Осмогодишњи дjечак извучен је у Газијантепу из рушевина 155 часова, након разорног земљотреса, преноси ТРТ. Дјечак је возилом Хитне помоћи превезен у болницу. Из рушевина исте зграде претходно је спасено још шест људи.

14.30 - Спасилачки тим Цивилне заштите Републике Српске извукао је из рушевина у Кахраманмарашу живу дјевојчицу, која је била под рушевинама више од 152 часа.

Турски потпредсједник Фуат Октај рекао је на конференцији за новинаре да је у тој земљи страдало 24.617 људи.

У Сирији је до сада потврђено да је погинуло 3.575 људи, од којих 2.167 у областима под контролом побуњеника на сјеверозападу земље, показују подаци невладине организације Бијели шлемови.

Према наводима сиријских медија, који се позивају на сиријско Министарство здравља, још 1.408 људи страдало је у областима под контролом владе.

12.10 - Пакистанац донирао 30 милиона долара за жртве земљотреса у Турској и Сирији

Анонимни пакистански бизнисмен са пребивалиштем у Сједињеним Америчким Државама донирао је 30 милиона америчких долара за помоћ жртвама ужасног земљотреса у Турској и Сирији који је довео до великих губитака живота и имовине.

11.42 - Близу 8.000 зграда мора бити срушено

Близу 8.000 зграда у десет турских провинција које су погођене разорним земљотресом морају бити хитно срушене, саопштило је данас турско Министарство за околину, урбанизам и климатске промјене.

Око 6.000 запослених у овом Министарству тренутно врше процјене стања објеката у погођеним провинцијама, наводи се у саопштењу.

11.25 - Вратио се спасилачки тим из Црне Горе

Тим за трагање и спашавање из Црне Горе вратио се јутрос из Турске, гђе су учествовали у вишедневној спасилачкој акцији након разорног земљотреса који је у понеђељак, 6. фебруара, погодио ту државу и Сирију.

Спасиоци из Црне Горе су јуче изашли из турског града Хатаја и првим слободним летом из Адена отпутовали за Истанбул, након чега су се вратили у Подгорицу.

Тим су чинила 23 спасиоца који су од сриједе, 8. фебруара, радили на више локација у потпуно разореном дијелу Хатаја, преноси РТЦГ.

10.23 - Петогодишња дјевојчица спасена након 150 сати

Петогодишња дјевојчица извучена је из рушевина зграде у Хатају 150 сати након разорног земљотреса.

Информацију о спасавању дјевојчице подијелио је и турски министар здравља Фахретин Коча уз поруку да нада увијек постоји.

10.06 - Изасланик ЕУ: Неоправдане критике да не помажемо довољно Сирији

Изасланик Европске уније у Дамаску Дан Стоенеску изјавио је да су неоправдане критике Бриселу за непружање довољне помоћи Сирији након земљотреса.

Навео је да су ЕУ и државе чланице прикупиле више од 50 милиона евра за помоћ и подршку спасилачких мисија у дијеловима Сирије који су под контролом владе и побуњеника.

- Апсолутно су неправедне оптужбе за непружање помоћи, а ми заправо више од једне деценије стално радимо управо то, а чинимо много више током кризе са земљотресом - навео је Стоенеску за Ројтерс.

09.50 - Отац са фотографије која је расплакала свијет

Потресне слике након земљотреса у Турској обилазе свијет. Једна од фотографија која је расплакала многе јесте она на којој отац држи за руку ћерку која је страдала у рушевинама. Покушао сам голим рукама да извучем ћерку, али нажалост нисам могао да је спасем, каже Месут Ханчер.

08.53 - Очекује се двоструко више жртава

Шеф хуманитарних операција УН Мартин Грифин изјавио је по доласку у Турску да очекује да ће се број жртава разорног земљотреса најмање удвостручити.

Он је стигао у земљу јуче да би процијенио размјере штете, преноси АФП. Десетине хиљада спасилаца и даље претражују рушевиуне упркос леденом времену.

08.45 - Власти у Турској издале су налоге за хапшење више лица

Та лица су одговорна за изградњу зграда које су се срушиле у катастрофалном земљотресу, преноси Си-Ен-Ен позивајући се на турске медије. Тужиоци су издали су налог за хапшење 62 особе.

Међу приведенима је и градитељ луксузне зграде "Резиденција Ренесанс" у турском граду Антакији, која је уништена у земљотресу. Он је приведен на аеродрому у Истанбулу у покушају да побјегне у Црну Гору. 

07.40 - Седмомјесечна беба спашена у Турској 140 сати послије земљотреса

Седмомјесечна беба спашена је у турској провинцији Хатај, 140 сати након што је снажан земљотрес погодио ту земљу и Сирију.

Како преноси агенција Анадолија, у провинцији Хатај спашени су и трудна жена и њен брат, након што су били заробљени 140 сати у рушевинама.

У провинцији Кахраманмараш спашен је 26-годишњи мушкарац из рушевина 11-спратнице.