latinica  ћирилица
14/02/2023 |  08:19 ⇒ 21:01 | Аутор: РТРС

Поново земљотрес у Кахраманмарашу; Спасене двије особе 208 часова након земљотреса

Више од 37.000 људи погинуло је у земљотресу у Турској и Сирији, док су десетине хиљада људи повријеђене.
Турска након земљотреса (Фото: EPA-EFE/STR) -
Турска након земљотреса (Фото: EPA-EFE/STR)

20.59 - Девет особа спасено је из рушевина у Турској, недељу дана након разорног земљотреса, а сада је напор спасиоца усмjерен и на преживjеле жртве земљотреса, пренио је данас Ројтерс.

Сиријац (65) и дјевојчица спасени су из рушевина зграде јужног града Антакија, 208 сати након земљотреса, додаје британска новинска агенција.

19.49 - Један 65-годишњи Сиријац и једна дјевојчица спашени су данас испод рушевина зграде у Антакији 208 часова након разорног земљотреса који је погодио Турску.

Спасиоци се надају да ће ускоро извући и друге чланове породице.

19.42 - Број жртава земљотреса непрестано расте, помоћ почела да стиже и у Сирију

Сваким даном број жртава земљотреса у Турској и Сирији је све већи - према посљедњим информацијама скоро је 40.000. Готово 100.000 људи је повријеђено. Спасилачке екипе и даље проналазе и извлаче људе.

Помоћ је почела да стиже у Дамаск, тоне санитетског материјала шаље УНИЦЕФ, медицинску помоћ Светска здравствена организација. Први пут послије више од десет година сукоба, хуманитарну помоћ допремио је и авион из Саудијске Арабије.

19.00 - Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган рекао је данас да је сила земљотреса прошле седмице "једнака атомским бомбама" и да је до сада убила 35.418 лица на југу земље.

- Најгори земљотреси у модерној турској историји догодили су се истог дана - рекао је Ердоган.

17.27 - Све је већи број пацијената који пате од посттрауматског стресног поремећаја и напада панике након што су преживјели прошлонедељни земљотрес у Турској и Сирији.

Љекари из турске теренске болнице у јужном граду Искендеруну саопштили су да лијече све више људи који су након земљотреса преживјели огромне трауме, пренио је Ројтерс.

17.23 -  Земљотрес јачине 4,4 степена Рихтерове скале потресао је данас централну Турску, показују подаци Европско-медитеранско сеизмолошког центра (ЕМСЦ).

17.18 -  Скоро девет милиона људи у Сирији погођено је прошлонедељним разорним земљотресом у Турској и Сирији, саопштиле су данас Уједињене нације.

УН су позвале на прикупљање 400 милиона долара помоћи за Сирију, пренио је Ројтерс.

17.00 - Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да би се Спeцијализована јединица за трагање и спасавање из рушевина Републичке управе цивилне заштите требало да се из Турске врати крајем седмице у Српску.

15.57 - Његова Светост Патријарх српски Порфирије је одлучио да понови апел, вјерном народу да приложи новчану помоћ у готовини у храмовима или на рачун Епархијског управног одбора Архиепископије београдско-карловачке бр. 205-58219-31 и бр. 265-1630310006939-56, саопштила је СПЦ.

15.45 - Дјеца и породице у Турској и Сирији суочени су са незамисливим потешкоћама након тих разорних земљотреса - рекла је извршна директорка Уницефа Кетрин Расел.

Подсјећају да број страдале и повријеђене дјеце током потреса и након њих још није потврђен, али да се вјероватно мјери у хиљадама.

15.35 - Једна жена спасена је из рушевина зграде у граду Хатају на југу Турске, након 203 сата од разорног земљотреса, јавили су тамошњи медији.

Ранији извештаји говорли су да је реч о мушкарацу, али је касније државна телевизија ТРТ јавила да је жена извучена испод рушевина у Хатају.

15.27 - Град Бањалука у сарадњи са Црвеним крстом и Фондацијом Удружене жене организује хуманитарну акцију за помоћ угроженима које је погодио разорни земљотрес у Турској и Сирији.

Акција "Бањалука је пријатељ" почеће 16. фебруара, а трајаће све до 2. марта. Сви хумани грађани своју донацију могу да оставе у просторијама Ватрогасног дома у Хварској улици.

12.50 - У земљотресу у Турској страдала деветочлана породица поријеклом из Црне Горе

12.49 - Ердоган: Турска цијени спасилачке напоре и помоћ која стиже из цијелог свијета

Турска цијени помоћ која стиже из цијелог свијета и спасилачке напоре захваљујући којима је из рушевина извучено више од 8.000 преживјелих, изјавио је турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган у видео обраћању учесницима Свјетског самита влада у Дубаију.

Ердоган је рекао да је више од 81.000 повријеђених у земљотресима отпуштено из болница, преноси агенција Анадолија.

12.20 - Број погинулих у Турској порастао на 31.974

Број погинулих у земљотресу у Турској, према посљедњем извјештају државне Управе за катастрофе и ванредне ситуације (АФАД), порастао је на 31.974, а 195.962 особе су евакуисане из зоне земљотреса на југу земље.

11.55 - Министарсто унутрашњих послова Србије саопштило је данас да ће српски спасилачки тим остати у Турској докле год буде потребно.

10.30 - Русија завршава спасилачке операције у Турској и Сирији

Министар за ванредне ситуације Русије Александар Куренков изјавио је да Москва повлачи спасилачке тимове из Турске и Сирије.

- Спасилачка операција се завршава. Тешка техника је укључена у уклањање рушевина - рекао је Куренков.

Куренков је додао да је предсједник Русије Владимир Путин "с обзиром на ове околности" одлучио да повуче групе руског Министарства за ванредне ситуације.

08.30 - Спасилачка група Бијели шљемови саопштила је да ће ускоро завршити потрагу за преживjелима испод рушевина на сjеверозападу Сирије.

08.22 - Два мушкарца спасена 198 сати послије земљотреса

-------------

Спасиоци већ девети дан трагају за преживјелима.

Тло не мирује, земљотрес јачине 4,8 јединица Рихтерове скале забиљежен је синоћ у Кахраманмарашу.

На терену у потрази и спасавању учествује више од 235.000 људи у двије земље, а до сада је евакуисано 158.000 особа, јавила је агенција АФАД.

Ипак, неизбјежно је да ће се спасилачке операције ускоро прекинути, јер ниске температуре готово да не дају шансу за преживљавање испод рушевина, кажу спасиоци.